Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

OSSE kräver turkiska mediereformer

Turkiets regering spärrar omkring 3 700 internetsajter "av godtyckliga och politiska skäl" och måste visa att den verkligen är för yttrandefrihet, sade säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE på måndagen.

OSSE, med 56 medlemsländer i Europa, före detta Sovjetunionen och Nordamerika, arbetar med konflikt- och riskhantering och övervakar bland annat val.

Enligt Milos Haraszti, som för OSSE:s räkning granskar massmediers frihet, värnar Turkiets internetlag inte yttrandefriheten.

"I sin nuvarande form kringgärdar lag 5651. . . inte bara yttrandefriheten utan begränsar också allvarligt medborgarnas rätt till tillgång på information", sade Haraszti i ett uttalande.

Bland de 3 700 sajter som blockeras av EU-kandidaten Turkiet finns exempelvis Youtube, Geocities och vissa Google-sidor. Det är enligt Haraszti följden av att den turkiska internetlagen är alltför brett formulerad och även har påverkats av politiska intressen.

"Några av de officiella motiveringarna för att spärra internet är godtyckliga och politiska och därför oförenliga med OSSE:s åtaganden för yttrandefriheten", sade han.

Haraszti underströk också att yttrandefriheten inte är säkrad i turkisk lag. Åtskilliga brottslagar kan tillgripas även mot journalister, som riskerar att fängslas. OSSE:s huvudrekommendation är därför att internetlagen reformeras eller skrotas så att turkarna kan bli medlemmar i dagens globala informationssamhälle, tillade han.