Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oskyldig friad - efter 35 år

Annons

James Bain dömdes till livstids fängelse för kidnappning och våldtäkt 1974.

Nu har han släppts - som oskyldig.

Herr Bain, jag skriver nu under ordern. Du är en fri man. Grattis, sade domaren James Yancey när han i torsdags släppte ut den nu 54-årige förre livstidsfången.

Släppandet kom sedan DNA-prov bevisat det som Bain hela tiden hävdat: att det inte var han som kidnappade och våldtog en nioårig pojke i Lake Wales i Florida 1974.

"Inte arg"

Iklädd en svart t-shirt med texten "Icke skyldig" lämnade han domstolen i Polk County för att krama om sin syster i en hop av tv-kameror och journalister.

Nej, jag är inte arg, för jag har Gud, sade han enligt AFP. Det var helt enkelt hög tid för Gud att släppa mig från det här. Jag var bara tvungen att ha ett väldigt tålamod. Jag kan inte känna någon ilska. Jag sätter allt i Guds händer, förtydligade han senare för BBC.

Femte försöket

James Bain var 19 år gammal när han dömdes mot sitt nekande, huvudsakligen för att ha pekats ut av det unga offret i en vittneskonfrontation. Själv hävdade han att han vid tillfället satt hemma och tittade på tv med sin syster.

Under hela 2000-talet har Bain och hans advokater försökt få domstolen att DNA-testa bevismaterialet. Först på det femte försöket fick de napp och när resultaten blev klara i förra veckan visade det sig att den sperma som fanns i offrets kalsonger kommer från varken Bain eller offret. I stället ska polisen nu gå igenom sina databaser för att se om DNA-spåren kan kopplas till någon annan, uppgav polistalesmannen Chip Thullberry för lokaltidningen The Ledger.

Miljonersättning

Trots alla år i fängelse upprepar Bain att han inte känner någon ilska mot polisen.

Folk hade ett jobb som de försökte utföra då. Det är bara ledsamt så som resultatet blev, sade han till The Ledger efter frisläppandet, då han för första gången fick använda en mobiltelefon, för att ringa upp sin 77-åriga mamma i Tampa.

Enligt Floridas lagar är Bain berättigad till 50 000 dollar i ersättning för varje år som han suttit oskyldigt dömd - totalt nästan 13 miljoner kronor.