Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oskars vann överlägset årets surströmmingstest

År 2012 går knappast till historien som det bästa surströmmingsåret genom tiderna. Men visst finns det strömmingar som gör entusiasterna klart tillfredställda även i år. Det gäller inte minst en klassiker som Oskars från Tynderö – segraren i allehanda.se:s surströmmingstest.

Du behöver inte ens vara veteran för att uppskatta den läckra surströmmingen.

– Det var mycket godare än jag trodde, säger årets sommarvikarie, skånskan Kristin Westesson som för första gången i sitt 25-åriga liv nu ätit surströmming.

I varje fall första gången som hon kom i kontakt med surströmming frivilligt. Vid "nollningen" till journalistutbildningen i Sundsvall häromåret hade hon kompisar som fick bita i en surströmming rätt upp och ner. Ett utmärkt sätt att skrämma bort någon från den ångermanländska läckerheten för alltid.

Men Kristin tog mod till sig och vågade pröva ändå. Och vips föddes en ny surströmmingsvän.

– Jag kanske ska köpa med mig surströmming hem till Helsingborg när sommaren är slut, säger hon.

Vi började försiktigt med en riktig "klämma", surströmming i tunnbröd med potatis, lök och gräddfil, men skånskan visade sig vara en hårding och övergick efter ett par filéer till de mer rutinerades sätt att avnjuta delikatessen. On the rocks, med mandelpotatis och hackad lök.

Trots bristande rutin var hon dessutom överens med testets mer erfarna surströmmingsätare om hur en strömming ska se ut och smaka. Färdiga filéer är kanske praktiska, men når inte alls upp till den kassiska surströmmingen. Ändå förvånades flera över hur bra Oskars färdigrensade strömming faktiskt var. Tekniken för att jäsa färdigrensade strömmingar har nog utvecklats de senaste åren.

Samtliga deltagare var alltså överens om vilken surströmming som var klart godast, likaså vilken burk som hamnade klart sist, Kallax färdiga filéer.

Röda ulven kom som ohotad tvåa, medan Hanells och Mannerströms fick jämna poäng. Något som talar mot Mannerströms kan vara priset, som är högre än för de andra strömmingarna. Men å andra sidan innehåller burken bara stora honor med rom, för den som är romälskare.

– Men nog får man betala extra för namnet Mannerströms och varför står det om att det bara är honor med rom på burken? Jag har då aldrig ätit en hanne med rom, säger testes mest rutinerade deltagare Kent Sjöund, som efter sina år i Arvidsjaur äter surströmming året runt.

De kriterier som framförallt användes i testet var; utseendet, konsistensen, sältan och smaken. Lagom fast, ganska salt och blank ska en surströmming vara. I varje fall enligt Tidningen Ångermanlands testpatrull.

Och surströmming är gott. Tusen flugor runt altanbordet kan inte ha fel.