Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oskar Nord: Fortsatt många tar del av vår journalistik – i kristider är vår publik ännu större

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Annons

I veckan presenterade två etablerade mätmetoder sina siffror över upplaga och räckvidd Sveriges medier, bland annat Tidningen Ångermanland. Numera mäter vi själva en rad ytterligare saker men de här etablerade mätmetoderna har fortfarande en särställning och de visar att den trovärdiga journalistiken fortfarande når ut – både i Sverige och här.

I Orvesto, som mäter räckvidd, går det att utläsa att vi når precis lika många personer med tidningen och sajten i våra kommuner som förra året. 32 000 personer mellan 16 och 80 år läser oss varje vecka. I varje kommun är det över två tredjedelar av befolkningen i nämnda åldersgrupp som tar del av vår journalistik.

Upplagemåttet har tappat i betydelse men i veckan svischade även de siffrorna förbi. Det som förut handlade om antalet tryckta exemplar handlar nu om det totala antalet prenumeranter – oavsett hur de läser "tidningen". Vår totala upplaga minskade med 100 exemplar och enligt siffrorna hade vi 12 300 kunder under fjolåret. Av dem var 3 400 digitala, vilket är en ökning med 300 stycken.

Det här är siffror som gäller för hela 2019. Sedan i höstas, när vi återigen blev en egen redaktion på Tidningen Ångermanland och utökade redaktionen, har minskningen på papperstidningen planat ut varje månad, och de digitala prenumeranterna fortsätter att bli fler.

Årets minskning är även den minsta sedan Tidningen Ångermanland startades för 20 år sedan. Nu är målet att vända till en ökning under 2020 – och tillsammans med er läsare är vi på god väg!

De här siffrorna är såklart ett bevis i sig på ett många tar del av oss. Den senaste tiden har det märkts på ännu fler sätt i samband med den pågående coronapandemin i världen och vilka konsekvenser den får även för oss.

Det märks inte minst genom en sällan skådad läsning på Allehanda.se. Vecka 11 gjorde våra inloggade kunder 1,9 miljoner sidvisningar vilket är ett jätterekord. När det händer något dramatiskt är det till oss man går för att få reda på det senaste. Vi har sänt live från presskonferenser, rapporterat om konsekvenser för företag och samhället, ordnat en chatt med länets smittskyddsläkare och berättat hur vården rustar för smittan. Vi har gett både senaste nytt och fördjupning. Så här långt har det blivit 172 lokala artiklar de senaste veckorna.

Mitt i den här ovissheten och den här svåra situationen får du som läser vår journalistik lite mer koll på läget. Och det är det som driver oss att fortsätta – att ge dig som bor här nyheterna som berör dig. Just nu är det coronaviruset, i morgon kan det vara något annat.

Slutligen vill jag tacka dig som läser oss, oavsett om du gör det i en hemburen papperstidning, i en läsplatta, i din mobil-app eller på jobbdatorn på ditt temporära hemmakontor.

Utan er läsare kan vi inte existera – tack för att du följer oss!