Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oskäligt låga löner upprör Byggnads efter gårdagens Uppdrag Granskning: "Det är för jävligt"

Igår kväll tog SVT:s Uppdrag granskning upp bygg-och transportbranschens oskäligt låga löner. Nu svarar Byggnads på kritiken.
– Arbetsgivarna måste sluta utnyttja människor längst ner på samhällsstegen, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm i ett pressmeddelande.

I onsdagens Uppdrag granskning togs det upp låga löner som främst arbetare från andra länder har. För Byggnads har telefonen gått varm och programmet rörde upp mycket känslor.

– De som hör av sig reagerar över att daglönarnas liv inte är människovärdigt, men bär också på en oro över den egna säkerheten och hälsan. Tänk dig själv att byggställningar på tio meters höjd tillsammans med någon som inte har den säkerhetsutbildning som behövs och som kanske inte har ätit eller sovit ordentligt, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm i ett pressmeddelande.

Johan upplever också att förutom lönen finns det andra saker arbetarna är oroliga över.

– Det finns en oro kring framtida arbetslöshet och att bli utbytt mot någon som kan göra jobbet billigare och utan att ställa några krav, säger han i ett pressmeddelande.

Byggnads fackliga ombud är dagligen ute och gör kontroller på arbetsplatserna, och de möts ofta av hårt motstånd från arbetsgivarna som många gånger undanhåller information eller vägrar svara på frågor.

– Det är rent ut sagt för jävligt att det ser ut såhär i Sverige 2017. Arbetsgivarna måste sluta utnyttja människor längst ner på samhällsstegen, Johan Lindholm i ett pressmeddelande.

FLER NYHETER:

Hör vännernas version av Despacito – en hyllning till Norrfällsviken

För Plus-kunder: Efter plötsliga försvinnandet – nu vill många hjälpa familjen att hitta katten Gustav

Populära McDonalds-tillbehöret återkallas – kan innehålla metall

För Plus-kunder: Travexperten inför Kallblods-SM: "Har dominerat i högsta klassen senaste åren"