Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Osanningar om isen på Arktis

Svar på "Isen på Arktis fortsätter växa" Ordet fritt 23 september. Sture Åström från nätverket Klimatsans hävdar att isutbredningen i Arktis ökar. Verkligheten är att den minskar. Den som är intresserad kan med fördel besöka NSIDCs hemsida, med tydliga diagram. De presenterar dagliga uppdateringar av isutbredning från satellitdata och månatliga översikter.

■■ För fler insändare, klicka här.

Åström ger i sin insändare ett gott exempel på hur man kan ljuga med statistik. Ändringar från ett år till nästa – slumpens utfall – presenteras som bergfast verklighet, när man i själva verket måste studera frågan på längre sikt för att förstå vad som sker. Var och en kan själv gå in på hemsidan och bedöma utvecklingen. Isutbredningen under sommartid har minskat statistiskt med cirka 10 procent varje decennium. Åström bjuder på ännu en osanning i sitt inlägg: han gör gällande att solvariationer kommer att ge oss ett kallare klimat framöver och ökad isutbredning. I verkligheten är solvariationerna alltför små för att motverka den uppvärmning som ökande halt av växthusgaser i atmosfären medför. Vi måste räkna med ett varmare klimat på jorden även i fortsättningen under 2000-talet.

Mikael Berglund

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel