Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Osäkerhet kring förgiftad betong

Saneringen av dioxin och andra miljögifter vid Mariebergssågens torkhus blir komplicerad.
Orsaken är att betongen var mer förgiftad än man trott.

Saneringen är ett projekt som totalt kommer att kosta 135-145 miljoner kronor.

Den första etappen är att riva gamla torkhuset, som är impregnerat av dioxin från den gamla behandlingen av virket vid sågen. Målet har varit att bila bort ytlagret med den mest förgiftade betongen och sedan riva återstoden av huset för att använda det som fyllnadsmassor i det fortsatta arbetet

Men giftet har trängt längre in i betongen än man trodde.

– Därför vill vi avvakta och se hur stabiliteten på byggnaden blir när vi bilat bort betongen, det får inte rasa, säger Staffan Östman som är teknisk chef vid kommunen.

Ett annat frågetecken är om man överhuvudtaget får betongen så ren att den kan återanvändas. I annat fall måste resterna köras till Umeå för säker deponering. Något som ökar transporterna.

Det allra första som gjordes i projektet var att leda om vatten i en kulvert vid den närliggande husvagnscampingen och göra en del marksanering där. Arbetet vid campingen är därför avslutat och nu arbetar man i och runt torkhuset. Ett tätat markområde för förvaring av förorenade massor är också färdigt.

Hittills har Naturvårdsverket beviljat 30 miljoner kronor. De pengarna ska även betala projekteringen och upphandlingen inför saneringen av föroreningar i marken på sågområdet.

Staffan Östberg säger att förhoppningen fortfarande är att torkhuset ska vara borta innan årsskiftet. Sedan hänger fortsättningen på nya projektpengar från Naturvårdsverket.

– Får vi pengarna kan vi börja med det jobbet 2014.