Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OS väcker heta känslor

/

JAAAA! Kom igen nu! Skit också. I sporttider som dessa fylls de sociala medierna av glädje, sorg och upprymdhet.

Annons

Idrott är en väldigt tacksam arena där man får lov att uttrycka känslor, säger psykologen Caroline Jönsson.

Nu när OS dragit igång använder många sociala medier för att till synes oförtrutet uttrycka sina känslor kring sportstjärnornas prestationer. Charlotte Kallas silvermedalj på lördagen mottogs med allt från glada hejarop till en uppdämd besvikelse över det missade guldet.

Vi har ett behov av att låta våra känslor få utlopp, annars växer de i oss, säger Caroline Jönsson, psykolog och tidigare landslagsmålvakt i fotboll.

Att känslorna blommar ut i offentlighetens sociala medier handlar om ett av våra mest grundläggande behov: känslan av socialt sammanhang och tillhörighet.

Det blir en direkt återkoppling, en samhörighet med andra som också sett den här upplevelsen och som känner samma sak. Det är också ett sätt att visa att man hänger med, finns och syns.

Men det flitiga uppdaterandet innebär inte att vi kommer att sluta att samlas för att titta på sport tillsammans, tror Jönsson.

Jag tror snarare att det gör det till ett ännu större sammanhang. Det ger en extra dimension där du kan nå ut till dem som du inte sitter och tittar med.

Mer läsning

Annons