Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OS-skugga över landet som icke är

Annons

Blott ett stenkast bortom OS-området i Sotji ligger landet som inte finns.

Tjugo år efter inbördeskriget lever Abchazien fortfarande i ett legalt limbo.

Gränsen ligger och väntar alldeles bortom där strandpromenaden förbi OS-arenorna tar slut. "Förbjuden zon" lyder texten på skylten vid staketet där Svarta havets vågor sköljer in.

Gränsen går mitt i den lilla floden Psou - åtminstone i normala fall. Inför OS hävdas nämligen att Ryssland av säkerhetsskäl inofficiellt helt sonika tillfälligt annekterat en bra bit till.

"Georgiska utrikesdepartementet uttrycker sin djupa oro över beslutet från Ryska federationen och dess ockupationsregim i Abchazien som lett till en olaglig expansion av den så kallade gränszonen 11 kilometer djupare in på georgiskt territorium", hette det i ett uttalande från Georgien för en dryg vecka sedan.

För Georgien är Abchazien ett blödande sår. Det lilla landet mellan hav och berg sköter sig i praktiken helt självständigt från myndigheterna i Tbilisi sedan dubbla inbördeskrig på 1990-talet. Abchazerna har utropat sin egen republik, med egen flagga i grönt, vitt och rött, egna departement och huvudstad i Suchumi.

Endast fem av världens stater erkänner visserligen självständigheten. Men eftersom ett av dem är det mäktiga grannlandet Ryssland kan utbrytarna fortfarande hålla stånd, med hjälp av ryska fredsbevarande styrkor.

Sedan december 1993 råder vapenvila. Några strider förekommer nuförtiden ytterst sällan. Ändå syns inga tecken på en lösning av konflikten.

Bitterheten från båda sidor är stor. Tiotusentals lever fortfarande i flyktingläger på andra platser i Georgien och bland abchazerna är oron stor för hämndaktioner om man återigen skulle hamna under Tbilisis styre.

Samtidigt är ekonomin usel och helt avhängig av ryskt stöd, ryska turister och produktionen av mandariner.

Förhoppningarna om ett uppsving tack vare OS i Sotji har kommit på skam sedan Ryssland valt att inte riskera några internationella relationer för utbrytarnas skull.

Förväntningarna var höga om att OS skulle förändra Abchazien, men vid det senaste rysk-abchaziska mötet diskuterades det knappast. Vi brukade tidigare bara prata om mandariner men den här gången sade presidenten att vi inte ens diskuterade det särskilt mycket, suckar Abchazien-kännaren Aleksej Vlasov i tidningen The Moscow Times.

Mer läsning

Annons