Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OS-premiär för skadedrabbad Olsson

Annons

Efter den norska skidstjärnan Petter Northugs mardrömsstart på OS kommer beskedet att han inte ställer upp på 15 kilometer klassiskt på fredag. Skadedrabbade Johan Olsson gör dock Sotji-debut.

Alla rehabträning har gått bra, säger Olsson.

Tidigare skidsuveränen Northug kom på 17:e plats i skiathlon och åkte därefter ut i semifinal i tisdagens sprint, på samma bana där han vann i världscupen förra året.

Nu kommer alltså beskedet att han kliver åt sidan på fredag. Beslutet har Northug tagit tillsammans med tränaren Trond Nystad. Norge ställer i stället upp med Eldar Rönning, Martin Johnsrud Sundby, Chris Jespersen och Didrik Tönseth.

Inför fredagens lopp höll även det svenska skidlandslaget pressträff nu på morgonen. En av de stora frågorna är Johan Olssons form efter den långa skadeperioden. Olsson var länge osäker på om han ens skulle åka till Sotji-OS sedan han i januari drabbades av en överbelastningsskada i bröstkorgen och därpå fick lungsäcksinflammation. Nu känner han sig så pass pigg att han vill tävla igen, men formen är så klart osäker.

Svårt att säga hur formen är. Men det känns bra. Det gäller att hitta min fart och hoppas att det räcker, säger Olsson.

Sällan har han haft en så stökig väg till ett mästerskap.

Alla rehabträning har gått bra. Jag har prickat varenda pass. Men det är otroligt svårt att säga hur det kommer att gå, säger Olsson. Det som blir spännande att se är hur det funkar helt enkelt, hur benen känns och hur mycket jag orkar plåga mig. Men jag försöker att inte tänka på att jag inte har tävlat på länge. Jag försöker fokusera på mitt eget lopp och hur jag ska genomföra det.

Vid sidan av Olsson är även Lars Nelson, Daniel Richardsson och Marcus Hellner uttagna till fredagens lopp från svensk sida. Hellner var även inblandad i gårdagens märkliga sprintfinal där det blev två svenska medaljer, silver till Teodor Peterson och brons till Emil Jönsson. I finalen kraschade tre åkare, bland andra Marcus Hellner. Det ledde till att Emil Jönsson, som sedan länge var helt avhängd, kunde lomma in i mål som OS-bronsmedaljör innan han kollapsade bakom mållinjen.

Marcus Hellner var inblandad i finalkraschen i sprint och fick en smäll på ena benet.

Mest nöjd att man inte fick en skida genom magen eller benet, säger Hellner. Förhoppningsvis ska det kännas bra formmässigt i nästa lopp också.

Även åkarna till damernas 10 kilometer klassiskt i morgon togs ut. Anna Haag, som gjorde sådan succé med två silver i OS 2010, får köra sitt första OS-lopp i Sotji i morgon. Hon är uttagen tillsammans med Charlotte Kalla, Emma Wikén och Sara Lindborg, meddelar förbundskapten Rikard Grip vid pressträffen.

Haag har hostat sig genom vintern. Störd av sjukdom har hon stått över många tävlingar och när hon har kommit till start har hon inte kunnat göra sig själv rättvisa.

Anna har haft en stigande formkurva och är en duktig mästerskapsåkare, säger Grip.

Mer läsning

Annons