Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OS över för Henrik Zetterberg

Annons

Till slut blev ryggsmärtorna alldeles för svåra.

På fredagsmorgonen togs beslutet att Tre Kronors lagkapten Henrik Zetterberg avbryter OS efter bara en match.

Det finns ingen som helst chans att han kommer till träning eller spel under den tid vi är här, sade landslagsläkaren Björn Waldebäck.

Det var ett hårt slag för 33-årige Zetterberg - och ett ännu tuffare besked för Tre Kronor.

Förbundskaptenen Pär Mårts har nu tappat två stjärncentrar inom loppet av åtta dagar.

Henrik Sedin, Vancouver, lämnade återbud på grund av en revbensskada redan innan OS och för Zetterberg höll det bara i en enda match.

Tidigare har också ytterforwarden Johan Franzén, lagkompis med Zetterberg i Detroit, tvingats kasta in handduken på grund av en hjärnskakning.

Zetterberg har slagit upp ett diskbråck i ryggen för tredje gången den här säsongen.

En chansning

I december tvingades han vila i nästan en månad, precis innan OS var han borta i en veckas tid.

Det är ingenting som går att göra något åt och jag känner inte att vi kunde ha gjort något annorlunda. Vi visste att "Zäta" hade ont, men han har ju spelat innan han kom hit och gjort det bra. Hade vi inte tagit ut honom bara för att han kanske skulle få ont så hade inte det varit bra, tycker jag. Det höll inte, punkt slut, sade förbundskaptenen Pär Mårts.

Beslutet att avbryta OS togs av Zetterberg och landslagsläkaren Björn Waldebäck.

TT: Har NHL varit med i beslutet?

Nej, vi har inte frågat NHL om hur vi ska göra, men vi har informerat om hur "Zäta" mår. I det här fallet var det inget svårt beslut. Det var inget gränsfall, sade Waldebäck.

Kan inte flyga hem

Enligt uppgifter till TT har Zetterberg haft extremt svåra smärtor sedan i torsdags morse. Han är i så dåligt skick att han inte ens kan flyga hem till Detroit ännu.

Ken Holland, general manager för både Detroit och Kanadas OS-lag, säger till Detroit Free Press att Zetterberg eventuellt inte kan resa hem förrän kommande torsdag då det första NHL-planet åker tillbaka till Nordamerika med de första utslagna spelarna.

Förmodligen väntar sedan operation. Zetterberg säger till expressen.se:

Jag har hört att det är sex till åtta veckor om man måste opereras, det går inte att hålla på som jag gjort nu heller. Det måste bli bra på något sätt. Vi får se tills man kommer över dit och se vad de (läkarna) säger.

Lagkamraten Gustav Nyquist, som delat rum med Zetterberg, sade:

Det är klart att han betyder jättemycket för vårt lag, han är ju vår kapten och en ledare både på isen och i omklädningsrummet.

Pär Mårts försökte att titta framåt:

Det här var inget besked man önskar. I det här jobbet blir det så här - det blir aldrig som man har tänkt sig. Det är bara att se möjligheter, spotta i nävarna och vara positiv. Det är inget dåligt lag som sitter där inne heller, sade Mårts och nickade mot omklädningsrummet.

Mer läsning

Annons