Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OS-debutanten som redan tagit guld

Annons

Hon är en av elva OS-debutanter i Damkronorna - men har ändå redan ett guld.

Brynäsbacken Lina Bäcklin, 19, vann ungdoms-OS för två år sedan och är bekant med miljön.

Det kommer jag att ha nytta av, säger hon.

Damernas ishockeylandslag checkade in i olympiska byn i Sotji natten till tisdagen och tränade i Sjajba Arena senare på dagen.

För över hälften av spelarna är OS-miljön helt ny.

Lina Bäcklins första intryck?

Det är någonting utöver det vanliga. Det är jättemycket runt omkring, andra atleter och arenor överallt. Det är jätteskönt att vara på plats och mycket att se, men det handlar om att ha fokus på rätt saker, säger hon.

OS i miniatyr

Brynäsbacken är en av elva debutanter, men tror att erfarenheten från ungdoms-OS i Innsbruck för två år sedan kan hjälpa henne med att hålla rätt fokus.

Det var ungefär som här, fast i miniatyr. Allt var mindre, säger hon.

För de flesta blir publik- och mediatrycket något helt nytt. Till vardags röner inte matcherna i riksserien något större intresse.

Ett faktum som tagits upp i laget. Målvakten Kim Martin Hasson, som gör sitt fjärde OS, lagkaptenen Jenni Asserholt och forwarden Pernilla Winberg, som gjort två, berättade om sina erfarenheter i samband med fyrnationsturneringen i Örebro före jul.

Det tyckte jag var ett väldigt bra initiativ. De tog det internt i laget utan att vi ledare var med. Det är en balansgång där man kanske ska akta sig för att måla upp något för stort från ledarhåll. Då kanske spelarna spänner sig av den anledningen, säger assisterande förbundskaptenen Leif Boork.

Grönt med genrep

Damkronorna börjar OS-turneringen mot Japan på söndag och har, efter många om och men, fått grönt ljus för ett genrep mot Schweiz på torsdag. Det blir en officiell landskamp med domare.

Enligt reglerna är det inte tillåtet med träningsmatcher i OS-arenorna, men eftersom det inte finns några andra ishallar i närområdet har arrangörerna gjort undantag. Fler nationer kommer också att spela träningsmatcher.

Mer läsning

Annons