Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OS-bana byggs om efter olycka

Annons

En krasch och ett brutet nyckelben.

Då byggs den svenskdesignade slopestylebanan om.

Men Fis skyller på otur och en djärv norrman.

Norska snowboardstjärnan Torstein Horgmo, som var en av guldfavoriterna i slopestyle, missar Sotji-OS efter en träningskrasch. Horgmo bröt ena nyckelbenet och fick en lättare hjärnskakning i ett fall i OS-backen i Rosa Chutor på måndagen.

Det är självklart väldigt surt att det här hände. Fall hör till vår sport, men tajmningen är ju fruktansvärt dålig, sade Horgmo enligt norska nyhetsbyrån NTB.

Horgmo är ett stort namn i snowboardkretsar, med bland annat flera guld från X-games på meritlistan. Och nu kommer slopestylebanan att byggas om. Även om det internationella skidförbundet (Fis) skyller Torstein Horgmos olycka på ren otur och en smula övermod.

Han försökte sig på ett riktigt svårt trick, sade Fis talesman Roberto Moresi.

Rädda åkare

Flera åkare kritiserade banan efter den första träningen. Amerikanen Charles Guildemond, som grundade en "fackförening" för åkarna 2011, beskrev hoppen i banan som att det var som att falla från himlen.

Det sista uthoppet är verkligen långt. En del killar och tjejer blev skrämda, sade Guildemond.

Den svenske bandesignern och tekniske rådgivaren Anders Forsell sade att han var nöjd med banan men att några små förändringar ska göras.

Vi har byggt den under en månads tid och under den tiden har det regnat en hel del, sade Forsell.

Fis talesman Moresi förklarade att man kommer att ta ned höjden på uthoppen och få banan mer följsam.

Jag tror de ville göra stora uthopp, och det är inte bra för åkarna, sade finländaren Roope Tonteri efter sitt träningsåk.

Brädåkarnas slopestylekval, med bland andra svenskarna Sven Thorgren och Niklas Mattsson, avgörs på torsdag, med final på lördag.

Harlaut var nöjd

I samma bana ska senare även Henrik Harlaut tävla i freestyle senare under spelen. Och där snowboardåkarna är kritiska är det helt andra toner från grabbarna med skidor under fötterna.

Helt. Sjukt. Jävla. Bra, sade Harlaut till TT.

Vad det svenska medaljhoppet kommer att tycka när banan byggs om och farterna tas ner återstår att se.

Mer läsning

Annons