Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OS-arbetare rättslösa i kamp om lön

Annons

För många tusen av de arbetare som möjliggjort OS i Sotji pågår en kamp för att få ut lön. Konfiskerade pass ger dem en rättslös tillvaro och polisen är hård.

Av de drygt 50 000 OS-arbetarna kommer ungefär en tredjedel från grannländer som Tadzjikistan och Uzbekistan. För att få arbetstillstånd har de lämnat in sina pass till arbetsgivaren. Passen har sedan behållits utan att arbetstillstånd har delats ut varpå arbetarna i praktiken blivit rättslösa.

Jag har sett många tragedier utspelats här. Jag försökte hjälpa en tadzjiker som hade fru och barn i hemlandet och hade hoppats kunna skicka hem pengar. Men han fick inte ut någon lön över huvud taget och när hans dotter dog hade han inte ens pengar för att ta sig hem till begravningen, berättar Semjon Simonov, som arbetar med mänskliga rättigheter för organisationen Memorial.

Den tilltagande främlingsfientligheten i Ryssland - som också är märkbar i Sotji, framför allt bland polisen - har inneburit stora problem för den utländska arbetskraften. Särskilt när OS-byggena börjar bli klara och behovet av arbetskraft minskar.

Polisen har gjort razzior och samlat ihop utlänningar i mycket provisoriska häkten där de fått sova på kartongunderlag, säger Semjon Simonov.

Mer läsning

Annons