Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oron stiger i Centralafrika

Annons

Oron stiger i Centralafrikanska republiken där rebeller rycker fram mot huvudstaden Bangui. USA och FN har beordrat personal att lämna landet. Presidenten vädjar till USA och Frankrike om hjälp att stoppa rebellernas offensiv.

Vi ber våra franska kusiner och USA, dessa stora makter, att hjälpa oss att trycka tillbaka rebellerna... att tillåta dialog i Libreville (det närliggande Gabons huvudstad) för att lösa den nuvarande krisen, sade president Francois Bozize i ett tal i huvudstaden i dag. Det är uteslutet att låta dem döda centralafrikaner, låta dem förstöra hus och plundra, och hålla en kniv mot våra strupar för att kräva dialog.

FN beordrade i onsdags icke nödvändig personal och anhöriga till FN-anställda, totalt runt 200 personer, att lämna Centralafrikanska republiken. USA uppmanade alla amerikanska medborgare att lämna landet och skickade hem en del av ambassadpersonalen från Bangui.

En FN-talesman sade att neddragningen av personal var en försiktighetsåtgärd. Rebellernas motstridiga budskap och fortsatta offensiv verkar tyda på att de tänker inta Bangui, sade talesmannen Martin Nesirky.

Det finns ett fåtal svenskar i landet, uppger Anna Buhré Kervefors på UD:s presstjänst för TT.

Sedan den 21 december avråder departementet från icke nödvändiga resor till Centralafrikanska republiken, med undantag för huvudstaden Bangui.

Den regionala militärstyrkan Fomac ska sätta in förstärkningar för att säkra huvudstaden, meddelar befälhavaren Jean-Felix Akaga, enligt nyhetsbyrån AFP.

Fler kommer att anlända för att hjälpa till att stärka uppdraget att säkra Bangui, säger Akaga i nationell radio.

Frankrike meddelar samtidigt att man inte tänker ingripa i den forna kolonins "interna angelägenheter".

Om vi är närvarande är det inte för att skydda en regim - det är för att skydda våra medborgare och våra intressen, och på inget sätt för att ingripa i ett lands interna angelägenheter, säger franske presidenten Francois Hollande. De dagarna är över.

Rebellerna förnekar att de tänker inta huvudstaden, men uppmanade på onsdagen regeringsstyrkor att lägga ned sina vapen.

"Av säkerhetsskäl och för att skydda civila, anser vi det inte längre vara nödvändigt att kämpa vidare mot Bangui och skicka dit våra trupper eftersom general Francois Bozize...redan har förlorat kontrollen över landet", meddelade rebellkoalitionen Seleka i ett uttalande.

Det var oklart hur långt från huvudstaden som rebellerna befann sig. Reuters hänvisar till obekräftade uppgifter om att de kan vara så nära som 7,5 mil.

Rebellerna inledde sin offensiv i början av december. De anklagar president Bozizes regering för att inte ha uppfyllt löften i fredsavtal om pengar och annan hjälp till rebeller som lägger ner vapnen.

Frankrike placerade ut soldater runt sin ambassad sedan den attackerats av demonstranter som krävde att den forna kolonialmakten ska hjälpa till att slå tillbaka rebellerna som redan har intagit flera viktiga städer i norra delen av landet. En del demonstranter anklagade samtidigt Frankrike för att hjälpa rebellerna.

President Bozize kom till makten 2003 efter ett kort inbördeskrig och har flera gånger förlitat sig på utländsk intervention för att avvärja hot från rebeller och spridning från oroshärdar i grannländer.

Mer läsning

Annons