Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oron för pension störst hos kvinnor

Annons

Gapet är stort mellan vad man tror att man får i pension och vad man tror man behöver - och störst är det hos kvinnorna.

Det finns en oro bland många svenskar för att pensionen inte kommer att räcka, visar en undersökning som analysföretaget Silentium gjort. Många tror att de kommer att få 66 procent av slutlönen i pension, men att de skulle behöva 86 procent. Det är ungefär samma resultat som i motsvarande undersökning för två år sedan.

Kvinnor ligger sämst till. De har lägre lön och ett lägre sparande än männen.

46 procent av de tillfrågade har inget eget pensionssparande. Det är ungefär lika många som i den förra undersökningen. Fler äldre än yngre pensionssparar och de sparar också högre belopp.

De yngre är något naiva i sin syn på pensionen. De är mer osäkra både på vad de kommer att få och på vad de kommer att behöva, och de sparar minst, konstaterar Johan Talenti, vd på Silentium.

I den färska undersökningen är det något fler än tidigare som tror att de kommer att gå i pension senare än vid 65 års ålder. Förändringen beror helt på att fler kvinnor nu tror att de kommer att jobba längre. Bland männen har det inte skett någon förändring.

Att fler kvinnor än män tror att de kommer att jobba efter 65 kan bero på att de känner sig tvingade av ekonomiska skäl, inte för att de vill, säger Talenti.

Mer läsning

Annons