Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oroligt vid Montazeris begravning

Hårdföra och regimvänliga grupper rapporteras ha stött samman med oppositionella i samband med begravningen av storayatollan Ali Montazeri, uppger en hemsida för oppositionen, rahesabz.net.

Enligt hemsidan ska medlemmar av regimvänliga "Ansar Hezbollah" ha anslutit till platsen för begravningen och försökt störa slagordsropandet och begravningsceremonin. De ska ha lämnat platsen efter sammanstötningar, uppger nyhetsbyrån AFP. Oppositionsledarna Mehdi Karroubi och Mir Hossein Mousavi har utlyst måndagen till sorgedag och uppmanat sina anhängare att delta i begravningen.

Som ett svar har myndigheterna sinkat internetuppkopplingarna till krypfart.

Den officiella nyhetsbyrån Irna uppger att sörjande "lugnt" förde kistan till Qoms viktigaste helgedom. Den halvstatliga nyhetsbyrån Fars uppgav senare att Montazeri begravts där, rapporterar Reuters.

87-årige Montazeri, vars dödsbud kom på söndagen, var en av arkitekterna bakom revolutionen 1979 och sågs som efterträdare till islamiska republikens grundare ayatolla Khomeiny.

Men han råkade i onåd i slutet av 1980-talet efter att ha fördömt regimens behandling av sina kritiker, och tillbringade flera år i husarrest. Storayatollan, sedd av sina anhängare som Irans högste uttolkare av shiaislam, var skoningslös i sin kritik mot presidentvalet i somras och var en viktig röst inom reformlägret.