Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oroligheter vid papuansk begravning

Annons

Runt 800 människor deltog i begravningen av den dödade papuanska rebelledaren Kelly Kwalik på måndagen, efter flera dagars anti-indonesiska protester i den vanligtvis lugna provinsen Papua.

Begravningen av Kwalik, ledare för organisationen OPM som har som mål att befria Papua, hölls fem dagar efter det att han sköts till döds av polisen vid ett tillslag mot hans gömställe i den sydliga kuststaden Timika.

Hundratals anhängare har samlats dagligen efter hans död med krav på självständighet från Indonesien, och sammanstötningar har ägt rum utanför det lokala parlamentet där stoftet låg på lit de parade.

Kistan låg invirad i den förbjudna flagga som symboliserar papuansk självständighet, ett halsstarrigt grepp med tanke på att den som viftar med flaggan riskerar livstids fängelse enligt indonesisk lag.

Indonesien fick kontroll över området i en FN-stödd omröstning 1969 som anses ha varit riggad. OPM-rebeller har sedan dess fört en lågintensiv motståndskamp i den resursrika regionen.