Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oro för ökad cancer i Irak

Antalet cancerfall och missbildade nyfödda har ökat kraftigt i Irak - sannolikt på grund av kriget, misstänker inhemska läkare.

Vi har sett nya former av cancer som inte registrerats i Irak före kriget 2003, former av vävnads- och bencancer. De kan tydligt härröras till strålning, säger cancerläkaren Jawad al-Ali i Bagdad.

Som tänkbar bov i dramat utpekas vapenammunition med utarmat uran, som använts av USA och dess allierade för att effektivare kunna tränga igenom pansar. Kopplingen är dock långt ifrån given. De internationella undersökningar som hittills gjort har inte kunnat hitta ett säkert samband mellan ammunitionen och en förhöjd cancerrisk.

I den forna oroshärden al-Falluja drabbas samtidigt 14 av 1 000 nyfödda av olika neuralrörsdefekter - missbildningar vid hjärnan eller ryggmärgen - som i normala fall annars drabbar 1 på 1 000.

Den tydliga ökningen av medfödda missbildningar på nyfödda i det här sjukhuset har fått styrelsen att tillsätta en särskild utredning, berättar sjukhuschefen Abd al-Satar Kadim.

I gengäld kan irakierna glädja sig över att antalet civila våldsoffer i alla fall minskar. Enligt landets hälsodepartement dödades 88 civila i våldsdåd under november - första gången sedan 2003 som månadssiffran understeg 100.