Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oro för jobben på kustbevakningen

Ett akut hot har seglat upp mot kustbevakningens ledningscentral i Härnösand.

Inom kort presenteras en ny regional indelning där Härnösand befaras försvinna.

På torsdag uppvaktas försvarsutskottets ordförande Håkan Juholt (S).

Annons

Det är landshövding Bo Källstrand som träffar ordföranden för riksdagens försvarsutskott där kustbevakningsfrågorna behandlas.

Syftet är att slå vakt om kustbevakningens region Nord som ligger i farozonen.

– Det förefaller så. Det finns inget officiellt om det än. Men hela deras regionala organisation utreds.

– Inte minst handlar det samverkan mellan olika myndigheter. I det sammanhanget vill vi gärna framhålla den stora betydelsen för Norrlandskusten att vi har en stark regional närvaro i vår del av landet, säger Bo Källstrand.

I klartext står striden om kustbevakningens regionala ledning och den ledningscentral som finns i Härnösand och i dag bemannas med ungefär 35 tjänster. Därutöver finns 25 tjänster i sjögående verksamhet.

Totalt har region Nord omkring 140 anställda, förutom i Härnösand även på kustbevakningsstationer i Luleå, Umeå, Örnsköldsvik, Hudiksvall och Gävle.

Ryktesvägen eller "genom kontakter" vet man att ett alternativ som övervägs är att slå samman region Nord och region Ost. Ledningen skulle då ansvara för hela sträckan Västervik-Haparanda och placeras i Stockholm/Nacka.

Strax före jul vädrade Bo Källstrand sin oro i en skrivelse direkt till kustbevakningens generaldirektör Judith Melin.

I träffen med Håkan Juholt deltar också Fred Nilsson, en oroad ordförande för kommunstyrelsen i Härnösand.

– Vi är bekymrade över detta och därför ligger vi på. Försvarsutskottet måste ju ha en avgörande roll.

– Det finns värden i kustbevakningens placering här uppe som har strategisk betydelse. Det finns all anledning att värna detta, säger Fred Nilsson.

Kenneth Neijnes är tillförordnad regionchef i region Nord. Han vill inte gå några händelser i förväg.

– Utredningen ska läggas på fredag. Innan dess är allt bara spekulationer. Ingen vet i dagens läge om man ska känna sig hotad eller inte, säger han.

Risken att Härnösand förlorar alla funktioner och totalt ett 60-tal jobb ser han inte alls.

– Det är ett katastrofscenario. Om regionledningen Härnösand skulle läggas ner kommer i så fall ett stort antal av dem som berörs att övergå i den sjögående verksamheten. Det utgår jag ifrån.

– Visst, det finns en oro i Härnösand. Men det finns en oro i Nackastrand också, i den östra regionen där jag samtidigt är tillförordnad chef, säger Kenneth Neijnes.

Ett liknande förslag att avveckla regionledningen i Härnösand avvisades av regeringen 1998. Kuststräckan ansågs den gången för lång att täcka från en regionbas längst ner i söder.