Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro för hämnd efter topptalibans död

Annons

Talibanrörelsen i Pakistan har en ny ledare: Khan Said. Han valdes dagen efter beskedet om att Hakimullah Mehsud dödats i en amerikansk drönarattack.

Samtidigt ökar oron för hämndattacker i området.

Khan Said, också känd som Sajna, har varit rörelsens "nummer två" och hålls bland annat ansvarig för en attack mot ett fängelse i nordvästra Pakistan 2012, då 400 fångar fritogs.

Begravning har hållits för Hakimullah Mehsud, rapporterar den pakistanska tv-kanalen Geo och nyhetsbyrån AFP.

Staden Miranshah, i närheten av platsen där drönarattacken ägde rum, var stilla på lördagen. Butiksägaren Tariq Khan berättar för AFP att folk i trakten är rädda och att det talas om att talibanerna kommer att vilja hämnas.

Även på lördagen flögs ett förarlöst flygplan över området. Det blev beskjutet från marken.

Hakimullah Mehsuds död beskrivs som en svår motgång för talibanrörelsen. Det är tredje gången i år som USA lyckas döda eller gripa ledande talibaner. I maj dödades den som då beskrevs som rörelsens "tvåa" i en drönarattack, och tidigare i höst tillfångatogs en talibanledare i Afghanistan.

Uppgiften att en ny ledare nu är vald kommer enligt Reuters från både talibanbefälhavare och säkerhetskällor. Men rörelsen är sammansatt av en mängd olika grupper, och splittringen är enligt olika bedömare stor.

Samarbetet mellan de militanta grupperna tog fart efter den pakistanska militärens räd mot Röda moskén i Islamabad 2007. Baitullah Mehsud, som då samlade talibanerna bakom sig 2008, dödades i en drönarattack 2009. Det utbröt en maktkamp, som Hakimullah Mehsud gick segrande ur.

Säkerhetsexperten Rahimullah Yusufzai tror att rörelsen nu är på väg att försvagas.

Det senaste året har det såväl i Pakistan som i Afghanistan talats om förhandlingar mellan talibaner och regering. Pakistans regering har aviserat en "dialog" och säger att den inte ska avbrytas. En officiell protest har dessutom framförts till USA mot drönarattacken.

Amerikanerna säger att de stöder våra fredssträvanden. Är det här stöd? undrade inrikesminister Chaudhry Nisar.

Saifullah Khan Mehsud vid institutet Fata i Islamabad, som forskar på "klanbältet" i norr, tror att attackerna stör fredsprocessen på kort sikt, men kan gynna den i längden.

Mer läsning

Annons