Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örnsköldsviks sagolika värld ligger framför dina fötter – redo att utforskas!

 
Sommar i Höga kusten
Visa alla artiklar

Örnsköldsviks kommun är en sagolik värld. Med dramatiska berg, djupa, mörka skogar och ett lockade hav. Uppvuxen i Västerbotten, så är Örnsköldsvik och Ångermanland fortfarande mer sommarlov och ledighet för mig än vardag. Jag tillbringade delar av somrarna hos mina far- och morföräldrar här i trakterna och har många somriga Ö-viksminnen.

Hos farmor och farfar ute vid kusten i Idbyn fångade jag spigg i en gammal badbalja av emalj och höll fjärilar under en spetsgardin. Vi letade kattguld, gick till Degerfällegrottan och åt jordgubbar. Jag rodde långt ut med min gummibåt och badade i ”den blå lagunen”, som i dag inte alls förefaller så blå som då.

Jag minns hur farmor och jag bakade en sockerkaka, för att sen ta hennes gräddfärgade Saab 96 ut till Skeppsmalen för en picknick. Väl där ute köpte vi rökt fisk, vill jag minnas. Eller kanske var det vid en annan utflykt, vem vet.

Några somrar betade fåret Anita och hennes olika kullar av lamm vid farmor och farfars stuga. Vi fick då kryssa mellan lortar för att ta oss över till grannparet, där vi brukade få väldigt god saft och hårda, kulörta fruktkarameller.

Nära min mormor och morfar bodde också min kusin, och vi hängde en del på loven. Vi spelade tennis och skorna blev färgade av det röda gruset. Vi kunde äta svarta vinbär från mormors buskar, och få hämta varsin flaska läskande Loranga i den kalla källaren.

Jag minns hur jobbigt det var att cykla där i sommarvärmen i backarna i Grundsunda. Jag var ju van med det mycket plattare Västerbotten. Ibland cyklade vi gamla grusvägen ut mot Fanbyn och ända bort till Husum. Förbi den spännande minkfarmen, med siktet inställt på Ica Matrosen och en Igloo.

Vi badade ofta, men varken i Prästsjön eller Långsjön utan i Könsasjön. En gång rymde vi. Innan hade vi förberett matsäck bestående av Wasa knäckebröd med smör och kaviar. Sen drog vi till skogs, gick på vindlande stigar djupt in bland granar och tallar. Möjligen såg vi ett jakttorn, eller så har jag hittat på det i efterhand.

Hur många somriga Ö-viksminnen har du? Nu är det dags att skapa nya! Örnsköldsviks sagolika värld ligger framför dina fötter – redo att utforskas! Njut av utsikten från bergen, ta en promenad i de djupa, mörka skogarna och kasta dig ut i det lockande havet.

Välkommen till en magisk, minnesvärd sommar i Örnsköldsvik!