Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örnsköldsviks kommun tar strid för Moälven

Vattenfall vill satsa 40 miljoner kronor på att rusta upp Gottne kraftstation i Moälven.
Önskemålet från kommunens sida är att det statliga företaget istället river det gamla vattenkraftverket.
– Jag tycker att staten ska ta sitt ansvar för Moälven. Det handlar arvet till kommande generationer, våra barn och barnbarn, säger Elvy Söderström (S).

Kommunalrådet är noggrann med att poängtera att kommunen har en positiv grundinställning till kraftbolagen.

– Vi har goda relationer med industrin och har bland annat möjliggjort för den omfattande vindkraftsutbyggnaden som nu sker. Om Vattenfall vill investera i Örnsköldsvik, är vindkraft ett betydligt bättre alternativ än att försöka bygga ut en av de få oreglerade skogsälvar vi har kvar i landet, säger Elvy Söderström.

Läs mer: "Rovfisket i havet ett problem"

Leif Lindholm (S), med bakgrund som ordförande i plan- och miljönämnden, har länge varit drivande i frågor kring att skydda och restaurera Moälven.

– Det är bara att konstatera att den så kallade upprustningen av Gottne kraftstation inte är försvarbar ur ett företagsekonomiskt perspektiv. Det handlar om en marginell produktion, säger han.

Samma bedömning gör Moälvsfisket, som jobbar med ökade lax- och öringsstammar. De vill utveckla fisketurism längs älven och även de har ställt sig tveksamma till projektet.

Läs mer: "Initiativ för att skapa enighet kring kustfisket"

Moälvsfisket har yttrat att Vattenfall har mer att hämta i form av goodwill vid en utrivning, än det ekonomiska värdet i en förnyat kraftstation.

– Det gäller att se mönstret. Sådana här utbyggnadsförsök sker även i andra skyddade älvar. Det här är ett sätt för kraftbolagen att försöka runda miljöbalken, möjliggöra för att i ett senare skede få till stånd en vidare utbyggnad, säger Lindholm.

Organisationen Älvräddarna har dessutom deklarerat att de kommer att överklaga ifall miljödomstolen ger Vattenfall förnyat tillstånd.

– Örnsköldsviks kommun gör helt rätt när man vill riva den uttjänta kraftstationen. Om man läser miljöbalken är det precis så en kommun ska agera, säger Christer Borg, ordförande, Älvräddarna.

Vattenfall har hållit ett antal möten med bland annat kommunen och länsstyrelsen kring projektet.

– Mycket handlar om hur Vattenfall kommer formulera sin ansökan till domstolen. Det Vattenfall vill göra ska i varje fall inte leda till en försämring av älvens ekologiska status, säger Anders Berglund, länsstyrelsen i Västernorrland.

Frågan om kraftstationen kommer slutligen avgöras av miljödomstolen.

– Jag tror alla parter är enliga om att situationen i Moälven kommer att förbättras om vi får genomföra vår upprustning. Alternativet att riva, är inte aktuellt. Dock vill vi vara tydliga med att det här är en pågående process och från vår sida finns ännu inget bestämt, säger Peter Stedt.

Han är kommunikationsansvarig för Vattenfalls projekt. Gottne kraftstation är en liten del inom ramen för företagets stora upprustningsprogram, där det totalt ska satsas över en miljard kronor.

– Vår ståndpunkt är att vi behöver vattenkraft i Sverige, stora som små verk. Utifrån Vattenfalls perspektiv är Gottne kraftstation en tillgång. Det är oerhört viktigt att värna vattenkraften för att nå de nationella miljömålen, säger Peter Stedt.