Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örnsköldsviks kommun blir finskt förvaltningsområde: "Ett glädjande besked"

Nu har regeringen lämnar klartecken! Örnsköldsviks kommun ansluter sig till det finska förvaltningsområdet. Något som kommunen ansökt om redan 2015.

– Det är ett glädjande besked. Detta är något som den finska minoriteten arbetat för en lång tid. Nu ska vi, i samverkan med den finska minoriteten, ta fram en handlingsplan för hur vi ska möta nya förutsättningar inom kommunens verksamheter, säger kommunalrådet Per Nylén, som är ordförande för kommunens minoritetsråd i ett pressmeddelande.

Önskan om att bli finskt förvaltningsområde har sitt ursprung i flera medborgarförslag, och även en utredning i samverkan med Finska föreningen i Örnsköldsvik. Detta kan att innebära en stärkt ställning för den finska minoriteten.

För Plus-kunder: 100-åringen Finland hyllades i Örnsköldsviks kyrka: "Det här betyder jättemycket"

Utöver det grundskydd som redan gäller för de nationella minoriteterna, får finsktalande rätt att använda finska i sina kontakter med kommunen och att få svar i tal och skrift på finska. Kommunen ska även kunna erbjuda barn- och äldreomsorg på minoritetsspråken, skriver kommunen.

– Nu börjar arbetet på riktigt och där måste vi från alla sidor lägga manken till för att nå konkreta resultat, säger Taina Rintamäki från Örnsköldsviks finska förening, i ett pressmeddelande.

De kommunen som ingår i ett förvaltningsområde får ett statsbidrag som är baserat på antalet invånare för att täcka en del av de merkostnader som uppdraget innebär. För Örnsköldsvik ligger bidraget på ungefär 900 000 kronor per år.

Det formella inträdet i finskt förvaltningsområde sker 1 februari nästa år.