Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Örnsköldsviks historia blir teater: "Alla som vill hjälpa till får jättegärna höra av sig"

Nu ska Örnsköldsviks historia bli tre timmars teater. 180 år av sanning och dikt blandas i en föreställning med uppåt 30 personer på scenen.
Och det var förstås Jens Nilsson som kläckte idén.

Högstadietidens besök på Gene Fornby – där eleverna möttes av levande historiska gestalter och smakprov av livet som det en gång levdes – fastnade i minnet på Jens Nilsson. Så pass att han började grunna på om man skulle kunna göra något liknande, fast med Örnsköldsvik i centrum.

– Jag hade ju varit med i Teater Sojas "Spelet om stenstan", som blev en dundersuccé i Sundsvall. Så jag började fundera, tänk om man kunde göra något liknande i Ö-vik?

Lokalhistoria engagerar. Närmare 4000 personer såg "Spelet om stenstan", som följde två fiktiva släkter från den stora strejken år 1879 fram till idag. Jens Nilsson tog kontakt med Teater Soja för att bolla sin idé – och bollen sattes i rullning.

– Det kändes som en jättekul grej, och alla har varit positiva hela vägen, konstaterar Sofia Andersson från Teater Soja.

Nu har man kommit en bra bit på väg med den föreställning som preliminärt har premiär den 9 september nästa år och ska spelas under en hel månad – "Spelet om Örnsköldsvik". Manusförfattarna, Sofia Andersson och Jan Boholm arbetar även denna gång med två fiktiva släkter som utgångspunkt.

– Det är en bra form och man riskerar inte att hänga ut någon. Samtidigt får man spelrum att skapa en bra historia och fritt väva in både verkliga händelser och autentiska personer, säger Sofia Andersson.

Manuset håller fortfarande på att skrivas; just nu plöjer teater Soja gamla ÖA-arkiv, men de ska också göra intervjuer och är intresserade av att få tag på människor som kan berätta mer och ge tips på händelser och personer som kanske kan vara med i pjäsen.

– Vi kommer så klart inte att kunna få med allt. Det blir ett grannlaga jobb att välja bort och välja ut, det blir nog mycket "kill your darlings".

Historien börjar anno 1837, med Katarina och sörköraren Johan som ska åka söderut. Därefter utspelas en vindlande, 180 år lång historia där verkliga händelser och historiska gestalter blandas med skröna och fiktion fram till år 2017.

Pjäsen blir tre timmar lång och kommer att spelas under en månads tid. Om det inte blir som i Sundsvall, där trycket var så stort att man helt enkelt inte kunde sluta spela när det var tänkt.

Jan Boholm ser en allmänmänsklig längtan efter att se och förstå sammanhang.

– Det finns ett jätteintresse i att känna sin egen historia, man vill förstå sig själv, sin samtid, sin plats. På många sätt är det en del i ett identitetsskapande.

Inramningen blir professionell – en handfull yrkesverksamma skådespelare, professionella scenografer och kostymörer. Men många krafter behövs för att ro jätteprojektet i land.

– Det behövs folk till allt. Vi behöver amatörskådespelare och har redan varit i kontakt med amatörteatrar här omkring. vi behöver folk som syr, målar eller på annat sätt kan vara med i staben kring föreställningen. Alla som vill hjälpa till får jättegärna höra av sig!

Drömbudgeten ligger på 1,7 miljoner och ska till större delen finansieras med hjälp av Örnsköldsviks kommun och utvecklingsprojektet Världsklass. Men det kommer att finnas ett stort behov av ideella arbetsinsatser.

Katarina Larsson, kulturchef på Örnsköldsviks kommun, är lyrisk över satsningen.

– När vi hörde talas om det här kände vi att det bara måste göras. Det handlar om att få en bred delaktighet och att väcka intresse för kultur, teater, ortens historia.

– Det är bra för hela kommunens utveckling; vi har så väldigt mycket bra kultur men trots det ett ganska lågt kulturellt självförtroende. Det här kommer att ge ringar på vattnet, det kan bli ett riktigt lyft!

Den som vill följa arbetet eller ha kontakt kan göra det här.