Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Yrkesutbildning lite nedvärderat"

/
  • Arbetslöshet och en otrygg arbetsmarknad låg i fokus när Jonas Sjöstedt besökte Parskolan i måndags.
  • Privata vinster i välfärden är kärnan i Vänsterpartiets politik inför valet 2014.

Sjöstedt på Parkskolan i Örnsköldsvik.

Annons

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt besökte under måndagseftermiddagen Parkskolans gymnasium.

– Det är viktigt att vi politiker även besöker yrkesskolorna, menade Sjöstedt.

Inför en ganska välfylld aula fick Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets ledare sedan 2012, förklara vad partiet vill åstadkomma inom den svenska politiken.

– Det är viktigt att vi pressar ned arbetslösheten, särskilt bland unga, förklarade Jonas Sjöstedt, vårt alternativ till regeringens skattesänkningar är att bygga bostäder, öka personaltätheten i välfärden och skapa generationsväxlingsjobb.

Sjöstedt menade även att den växande andel unga som bor kvar hemma länge beror på den försvagade arbetsrätten, med färre fasta jobb och fler bemanningsanställda.

– Många av de jobb som finns i dag är otrygga jobb. Hur ska man kunna flytta hemifrån och planera sitt liv utan en trygg anställning, frågade sig Sjöstedt.

Bland dagens åhörare var större delen elever från Parkskolans gymnasium, en skola med många yrkesprogram. Tidigare under dagen hade partiledaren besökt Härnösands gymnasium där situationen är den omvända. Men partiledaren tyckte inte att grupperna skilde sig nämnvärt när det kom till frågor.

– Men många av eleverna här har redan kommit i kontakt med arbetslivet genom sin praktik, därför känns nog frågor om trygga jobb och bra villkor på arbetsmarknaden mer angelägna för dem än för de som vet att de kommer att läsa vidare efter gymnasiet.

En av de frågor som ställdes under frågestunden vid slutet av föreläsningen var varför just yrkesprogrammen har ett svikande elevtal. Sjöstedt hade flera teorier kring varför detta sker, trots att många yrken skriker efter utbildad personal.

– En förklaring kan vara att man inte får högskolekompetens vid dessa utbildningar i dag, det är något som måste ändras.

– Dessutom pratas det väldigt lite om hur viktiga yrkesarbetarna är. Det är lite nedvärderat i dag när teoretisk utbildning ligger i fokus, påpekade Sjöstedt.

Det går bra för Vänsterpartiet just nu, i den senaste opinionsmätningen från Aftonbladet/United Minds skulle 8 procent rösta på partiet om det vore val i dag. Men Jonas Sjöstedt var tydlig med att påpeka att man endast kan tänka sig regera i en röd-grön regering.

– Vi ser ingen möjlighet att regera med Lööf eller Björklund och definitivt inte med Sverigedemokraterna.

Mer läsning

Annons