Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wästerlunds boksamtal håller litteraturen levande

/
  • Siri Nilsson, Marianne Bjurström Hamrén, Miriam Schink och Inger Håkansson står bakom cirkelledaren Siri Wästerlund.

Fortfarande finns det eldsjälar. För cirka 40 år sedan fick Siri Wästerlund en säregen erbjudan; ”Jag vill skicka dig på en kurs för utbildning till cirkelledare i litteratur”.

Annons

Förslaget kom från en annan kulturperson, nu salig i åminnelse, Bengt Johansson som då var platschef för ett av studieförbunden i kommunen. Han hade funnit Siri Wästerlunds språkbruk innehållsrikt. Allt sedan dess, i alla år har hon lett litteraturcirklar i olika studieförbund, numera sköter hon allt i egen regi i den egna lägenheten. Hon väljer ut litteratur och presenterar den för deltagarna, planerar varje träff en gång i veckan och håller kontakter utåt. Min gemenskap med henne i litterära- och skrivsammanhang började i slutet av 1970-talet.

Häromdan klev jag in i hennes cirkelsal där fem damer satt runt bokbordet. Den genuina känslan för böcker, läsandets betydelse, språkförståelse, analyser, personporträtt och det mesta som hör skönlitteratur till, vare sig det gäller prosa eller poesi behandlas.

Fem damer kring ett bord, Siri i högform med utgåvan: ”En gyllene bur” av Carmen Bin Landin som skriver om sitt liv i en av Saudiarabiens mäktigaste familjer. Detta är en sann historia som fångat damerna och för dem ut i en värld väsensskild från den egna tillvaron. Det är också det innehållet i träffarna eftersträvar, att uppleva andra livsstilar, söka upp andra kulturer och jämföra.

Damerna turas om att läsa högt, vilket skapar bättre minnesbilder av innehållet, öva högläsning och få berättelsen att fastna i minnet. Det ligger flera böcker på bordet, bland annat av Ångermanlandsfödda i Grindnäset, Marianne Jeffmar, samt naturligtvis en poesibok och Siri kopplar av med en metaforfylld dikt; ”Livet rusar förbi mig/ som ett tåg i en liten station/ Det ger mig en pålitlig ångest/ förbi är den mjuka ron”.

Dessa boksamtal som förekommer på sina håll sker ju i det tysta men sprider ändå ringar och håller litteraturen levande, även om den skrevs för länge sedan. Mötet med dessa fem damer var högst litterärt och sällskapligt.

Gunnar Fredriksson

■■ Vill du skicka in en läsarartikel – använd det här formuläret .

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons