Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vittnen får stöd

ÖRNSKÖLDSVIK. I England har det funnits i alla brottmålsdomstolar sedan 1995. Och sedan i tisdags i förra veckan finns vittnesstöd även i Örnsköldsvik.
– Ett tryggt vittne anses vara ett bra vittne. Vi känner att vi har en viktig funktion att fylla, säger Britt Andersson, en av initiativtagarna till verksamheten som Brottsofferjouren i samarbete med kvinno- och tjejjouren driver.

Annons

Idén kommer ursprungligen från England. Redan 1989 startades ett pilotprojekt vid sju brottmålsdomstolar i öriket. Efter två år permanentades verksamheten med vittnesstöd och finns sedan 1995 vid samtliga brottmålsdomstolar.
Överallt 2003
Samma år inrättades vittnesstöd för första gången i Sverige av Brottsofferjouren i Växjö. Och på den vägen är det.
Regeringen konstaterade i en proposition 2000/2001 att vittnesstödverksamheten fyller en viktig funktion och bör därför inrättas i landets samtliga tingsrätter och hovrätter. Målet är att verksamheten ska finnas vid alla domstolar 2003 och sedan i tisdags finns det möjlighet för vittnen som kallats till Ångermanlands tingsrätt i Örnsköldsvik att få stöd.
Alltsammans har gått väldigt fort. I höstas fick vi i Brottsofferjouren en förfrågan om att starta verksamheten. Efter utbildning är den nu igång, säger Göran Norlén.
I Örnsköldsvik samarbetar brottsofferjouren med kvinnojouren och tjejjouren, vilket är unikt. Oftast brukar inte de sistnämnda vara inblandade.
Det betyder att de som ingår i gruppen är tjejer i många olika åldrar. Men vi skulle också se att vi även hade män som var intresserade. Det kan trots allt finnas manliga vittnen som vill ha stöd av en man, säger Britt Andersson.

10-TAL VITTNESSTÖDJARE
I höstas inleddes planeringen för verksamheten samtidigt som man sökte pengar hos brottsoffermyndigheten. När de nödvändiga pengarna bärgats drog man efter nyår i gång arbetet på allvar med en sex dagars utbildning som pågick fram till i mars.
Av de cirka 20 som visade sitt intresse från början har vi nu 10-12 personer kvar som genomgått utbildningen, säger gruppens samordnare Christina Glasér.
Under utbildningen fick de träffa poliser, åklagare, personal vid tinget och advokat för att lära sig vars och ens roll i rättsmaskineriet. Utbildningen avslutades med fejkad rättegång med alla parter inblandade.

KAN VARA STRESSANDE
Vi känner verkligen att vi behövs. Vår uppgift är också att ge stöd till brottsoffret, säger Britt Andersson.
Offret, alltså målsäganden, kan i vissa fall få juridisk hjälp och stöd. Ett så kallat målsägandebiträde, som förutom att ge stöd även för den drabbades ekonomiska talan vid skadeståndskrav.
Rent praktisk kommer tingsrätten en vecka före rättegången att lämna en lista över tänkbara personer som kan behöva vittnesstöd. Under dessa rättegångar ska någon ur vittnesstödgruppen finnas på plats. Det finns också ett speciellt rum där man kan sitta ostört.
Fram till sommaruppehållet kommer vi att vara två från gruppen vid varje stödtillfälle. Sedan blir det bara en. Vi hoppas även kunna skaffa någon typ av certifikat som visar att vi genomgått utbildning för vår roll, säger Christina Glasér.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons