Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vit skata har setts till i Gottne: "Inte särskilt vanligt"

En vit skata har siktats i Gottne, Örnsköldsviks kommun. Skatan har förmodligen så kallad leucism – vilket innebär att att den inte förmår lagra de pigment som behövs för att ge djuret dess naturliga färgteckning.

Annons

Skatan är en återkommande gäst hemma hos Ingemar Yngvesson i Gottne. Ingemar berättar att den ofta ses vara själv – något som enligt honom avviker från skators normala beteende då de är flockdjur.

– Den verkar vara ensam – skator ser man ofta tillsammans – men den här har jag aldrig sett ha någon annan skata med sig.

Ingemar Yngvesson berättar att han är är jägare och ofta uppehåller sig i skog och mark, någon vit skata har han dock aldrig tidigare sett. Varför han gav sig fram och fotograferade fågeln.

– Den är ganska stationär. Befinner sig ofta på antingen vår tomt eller på grannens. Den är rätt orädd för att vara skata, jag lyckades smyga fram och fotografera den på ett avstånd på tre meter.

Såhär ser den alltså ut den vita – leucistiska – skatan.

Mikael Nordendahl är ordförande inom Ångermanlands ornitologiska förening, han berättar att skatan förmodligen inte lider av så kallad albinism utan istället är leucistisk. Leucism är liksom albinism ett genetiskt fel, men till skillnad från en albino producerar ett djur som har leucism melanin. Den vita färgen beror istället på en störning i den process som lagrar färgen i skinnet på djuret.

– Partiellt leucistiska fåglar har jag själv sett tidigare då jag varit ute, bland annat på någon bofink och någon blåmes, men aldrig att de varit helt vita. Vi hade någon helvit fågel för några år sedan i Ångermanland, också det en skata, men det är inte särskilt vanligt, säger han och fortsätter:

– Den blir ju synligare. Det blir kanske lite tuffare för den att överleva mot bland annat duvhökar som ser den mycket lättare såhär under sommartiden.

Att skilja mellan ett leucistiskt och ett albinistiskt djur gör man lättast genom att titta på djurets ögon. Det leucistiska djuret har till skillnad från det albinistiska naturlig färg på ögon.

Mer läsning