Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visor nära människan – folkmusikkonsert i Gideå

LÄSARTEXT
Första söndagen i juli har blivit en dag att längta efter i Gideå. Då ges varje år en folkmusikkonsert vid Hembygdsgården, och de konserterna har på senare år nått en hög nivå.

Annons
Johan och Nina spelar tretakt. Foto: Claes Rosenqvist

Konserterna avslutar de festivaler, delvis med internationella musiker och med klassisk musik, som pågår dagarna innan i Arnäs kyrka. I Gideå handlar det om regionala artister och musik i folkton.

På något sätt lyckas Gideå hembygdsgård alltid trolla fram ett fantastiskt väder den här dagen, som inleds med en friluftsgudstjänst följd av Hembygdsföreningens kaffe och därefter vacker musik. Extra fint blir det när de gästande artisterna, som i år, bjuder på något sång- och musikinslag även i gudstjänsten.

I år fick vi lyssna till visartisten och låtskrivaren Elsa Fahlén med musikervännerna Nina och Johan Nilsson. Elsa bor i Göteborg men är uppvuxen i Nyadal i Ådalen. Nina och Johan är från Docksta. Elsa gav i höstas ut skivan ”Rallarrosor” med egna sånger och motiv från Ångermanland och Jämtland. Titelvisan handlar om Elsas farmor som gör en nostalgitripp med sin son bort ”till bruket”. ”Hon vill se slipstenen och sågen / känna doft av trä och tjära”. Hennes ben bär inte längre men ”en rallarros reser sig igen”.

Både under gudstjänsten och som avslutning sjöng Elsa om sin mormor i visan ”Mormor på vinden”. Hon sitter där uppe och väver en trasmatta av kläder från olika delar av sitt liv, ett plagg per vers. Elsa verkar gärna komponera med en sorts upprepningsteknik. Det är en visa full av kärlek, vackra minnen och nostalgi. Många lyssnare kände igen sig. Det torkades en och annan förstulen tår. Elsas mormor lever och är nu 99 år.

Foto: Claes Rosenqvist

I sången ”Järnvägsbron” lyder omkvädet ”Så länge jag hör Indalsälven brusa / och hinner springa över järnvägsbron / Så länge jag hör inlandståget rusa / lever jag, lever jag”. Vi fick också höra visorna ”Islossning”, ”Oviksfjällen” samt en rar liten visa om en ung flicka som går till stranden och metar. Det är sommarlov, hon börjar snart sjuan och hon har ”Kepsen bak och fram”.

Elsas visor rör sig nära människorna och särskilt de generationer som gått före oss.

Vännerna från Docksta spelade fiol, cello, gitarr och banjo samt bjöd på egna stycken och tolkningar, allt i ”tretakt” som de uttryckte det. ”Den blomstertid nu kommer” låter faktiskt lite speciell i tretakt. Men varför inte en liten vals i sommartid.

Prästen Ulf Söderlind och organisten Sven Edsfors höll i gudstjänsten, ljust och lätt som den ”Sommarsång” av Pettersson-Berger som blev dagens postludium.

IngaBritt Rosenqvist Näraskribent

Elsa Fahlén, Nina Nilsson och Johan Nilsson. Foto: Claes Rosenqvist
Elsa Fahlén, Nina Nilsson och Johan Nilsson. Foto: Claes Rosenqvist

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons