Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinstras för M-real

Örnsköldsvik. Papperskoncernen M-real redovisar en vinst före skatt på cirka 1,45 miljarder kronor för helåret 2001. Det är ett ordentlig fall jämfört med år 2000 då vinsten låg på 4,33 miljarder kronor.

Annons

2001 präglades för M-reals del av stora förändringar. Ett nytt företag under nytt namn bildades och man genomförde stora produktionsinvesteringar för att förbättra konkurrenskraften.
I början av förra året förändrades konjunkturen för pappers- och massaindustrin. Efterfrågan på nästan alla koncernens huvudprodukter minskade kraftigt. Lönsamheten minskade i nästan alla M-reals affärsområden men i Metsä Tissue, där M-real äger cirka 65 procent, ökade vinsten under år 2001.
Det visar M-reals bokslut som presenterades i går. Resultatet efter finansnettot ligger på 1,45 miljarder kronor, vilket är nära 2,9 miljarder mindre än året innan.
Hur siffrorna ser ut för enskilda fabriker vill inte Peter Kinell, platschef i Husum, gå in på.
Men jag känner mig inte orolig för Husums del. Nu ska vi koncentrera oss på att köra i gång bestrykaren, säger Peter Kinell. Det finns inte heller några planer på att permittera anställda, inte som det ser ut i dag.

LÅGT KAPACITETSUTNYTTJANDE
Förra året kännetecknades av en svag marknad, minskad efterfrågan på papper och en lågkonjunktur, detta har givetvis påverkat företaget.
På Husumfabriken har, liksom i övriga M-realbruk, pappersmaskinerna tidvis stått stilla på grund av att efterfrågan på papper varit låg.
I slutet av år 2000 såg vi att efterfrågan på obestruket papper sjönk. Vilket beror på att man satsar mindre på reklam och det medför att efterfrågan blir lägre, säger Sören Back, kommunikationsansvarig i Skandinavien för M-real.
Pappersmaskinernas drifttid var i medeltal fem veckor mindre än föregående år och kapaciteten utnyttjades till 86 procent.
Under de tre första kvartalen förra året sjönk försäljningen av papper men det sista kvartalet såg man en liten vändning.
Läget har stabiliserats och det finns tecken på förbättring, säger Sören Back.
Vi hoppas att det kommer att vända efter halva året i år, säger Peter Kinell.

KOMMER GODA ÅR
Trots att 2001 var ett dystert år investerade man för bättre tider. M-real genomförde stora investeringar vid pappersbruken i Husum och
Kangas och byggde en ny CTMP-anläggning (process för framställning av pappersmassa som är lämplig till bland annat till tidskriftspapper och kartonger) i Joutseno.
Kostnaderna för investeringarna i Kangas och Joutseno var sammanlagt 2,2 miljarder kronor och i Husum 2,7 miljarder kronor.
Investeringarna i Husum, mätt i pengar, var större än vad det kostade att bygga Högakustenbron inklusive väg och övriga broar i det projektet, säger Sören Back.
Det ger perspektiv på hur stora summor det handlar om. I år kommer vi att investera mycket mindre.
Vinstras, säljer ni fabriken i Husum nu eller?
Nej, nej, nej. Det är en massa rykten och det finns ingen logik i det. Så nej, vi ska inte sälja, säger Sören Back.
Det är typiskt för massa- och pappersindustrin att det går upp och ner. Snart kommer det goda år.

Fotnot. M-reals redovisar sitt bokslut i euro. Kursen för euro låg den 28 december i fjol på 9,44 svenska kronor.

SOFIA GÖTH

Mer läsning

Annons