Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinimport blev dyr affär

Örnsköldsvik. Mannen trodde att han kommit på ett perfekt sätt att köpa hundratals liter vin billigt.
Men det blev en dyr affär – utan att få en droppe alkohol.
Den 47-årige Örnsköldsviksbon har dömts för smuggling och tvingas betala närmare 20 000 kronor i böter och advokatkostnader.

Annons

Historien handlar om tre lastpallar från Portugal med 1 188 liter vin, 11 liter sprit och 75 liter starköl som beslagtogs i en lastbil vid en punktkontroll i Helsingborgs tull den 28 april 1999.
Utanpå paketet stod att innehållet var badrumsplattor som skulle till en privatperson i Sundsvall. Kartongerna var dock märkta med olika efternamn och Wine Club of Botnia.
Den enda av beställarna som kunde identifieras var den 47-årige Örnsköldsviksbon, som också misstänks ha samordnat alltihop. Sundsvallsbon, som lasten var adresserad till, är en bekant till Örnsköldsviksbon med tillgång till lagerlokaler. Det var tänkt att beställarna skulle hämta varorna där.

FRIKÄNDES FÖRST
Den 47-årige Örnsköldsviksbon hade genom sitt arbete kontakter med ett företag i Portugal och han var själv där när vinlasten skickades till Sverige.
Mannen åtalades vid tingsrätten i Helsingborg där han dock friades. Hans roll var inte helt klarlagd. Men efter nya förhandlingar i hovrätten där fler personer hördes har Örnsköldsviksbon nu dömts för varusmuggling och medhjälp till varusmuggling.
Mannen har sagt att han inte trodde att vinet var skattepliktigt i Sverige och att det inte behövdes några tillstånd. Själv har han liksom de andra bara beställt 90 liter vin, vilket är gränsen inom EU för vad som kan betraktas vara för privat bruk.
Hovrätten godtar inte 47-åringens förklaringar utan skriver bland annat i domen: Under alla förhållanden måste XX ha insett att det förelegat en påtaglig risk för att det beställda vinet inte fick införas utan särskilt tillstånd.

SPRITEN VAR MÄNGDRABATT
Åklagaren har inte kunnat bevisa att 47-åringen själv smugglat mer än 90 liter vin. När det gäller de övriga flaskorna, över 1000 liter, döms han för medhjälp till smuggling.
Den sprit och öl som fanns med i lasten har inte åklagaren kunnat binda till någon. Enligt 47-åringen var det en bonus som det portugisiska företaget utan hans vetskap skickat med som en slags mängdrabatt.
Straffet för 47-åringen blev villkorlig dom och 50 dagsböter. Dessutom tvingas han stå för 13 000 kronor av advokatkostnaden.


PETER FORSSELL

Mer läsning

Annons