Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraft invigd i Solberg

/
  • I det vita och snödimmiga Solberg syntes knappt vindkraftverken under invigningen av den stora parken vid Trattberget-Skallberget.
  • Landshövding Bo Källstrand, kommunalråd Elvy Söderström och Vindins vd Anders Lyberg höll tal. Alla var de fulla av energi.
  • Vindins vd Anders Lyberg tog stöd av kommunalråd Elvy Söderström, när avtalet om bygdepeng eller så kallad Vindbonus skulle undertecknas. Det var en symbolisk gest.
  • En engagerad panel näringslivsföreträdare, politiker och tjänstemän diskuterade förnyelsebar energi och den Svenska basindustrins förutsättningar.

Nu är den stora vindkraftsparken Trattberget-Skallberget invigd.
Landshövding Bo Källstrand höll ett högtidligt tal i Solberg.

Annons

En sak kan sägas om Solberg, där är snösäkert. Landskap och träd är redan klädda i vitt. Dessutom har ortsborna har redan tagit fram och tänt julgransbelysningen.

Det ser ut som ett julkort.

Ett 80-tal personer, Solbergsbor och inblandade i vindkraftsprojektet, hade samlats vid den stora vindkraftsparken Trattberget-Skallberget – för den högtidliga invigningen.

Ett flertal snurror är redan uppe. Men målet är 150 vindkraftverk inom fyra år. Detta för leverans av långsiktigt konkurrenskraftig el till de tio ägarbolagen, basindustrin.

Exploatören Vindins AB:s vd Anders Lyberg inledde invigningen.

– Det här har varit en resa sedan vi inledde arbetet 2006. Många engagerade människor har varit inblandade och vi är tacksamma. Vi har haft ett gott samarbete med kommun och länsstyrelse och inte mött några överklaganden, säger Lyberg.

Samtidigt passande han på att teckna ett avtal med kommunalråd Elvy Söderström (S), om så kallad Vindbonus.

Vindin kommer nämligen att sponsra närområdet med en bygdepeng. Detta fick kommunalrådet att fortsätta sjunga vindkraftens lov.

– Herr landshövding och alla möjliggörare, inledde Söderström.

Hon var i poetisk högform och talade på temat "Det är lite av en saga:"

– Att den lilla grå oansenliga och mobbade "vindkraftsungen" nu utvecklats till en stor flock vindkraftsvanar, som sträcker sina gnistervita halsar mot himlen.

– Ja, man kan inte annat än att stå här och vara glad. Det här ger energi!

Även landshövdingen höll ett högtidligt och inspirerat tal.

– Satsningen på vindkraft är en av Sveriges större industriella satsningar. Det som nu sker är en fördubbling av kapaciteten och motsvarar 5 procent av konsumtionen i landet. Det känns kul att få vara en del av den processen. Detta är hållbar utveckling, säger Bo Källstrand.

Mer läsning

Annons