Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill se mer satsningar

/

De ideella krafterna bakom Modo-museet i Moliden vill att kommunen ska kraftsamla.
– Det behövs en dialog. Vi mäktar inte med allt själva, säger Rune Hellström.

Annons

Det är knappast någon hemlighet att en del kulturföreningar i kommunens inland känner sig en aning förfördelade. På flera håll tycker man att kommunens industrihistoria måste lyftas fram i dagsljuset – och att det är kommunen som måste hjälpa till.

– Kommunfolk pratar om att det förs en dialog. Något sådant har vi inte märkt av hittills, säger Rune Hellström, som tycker att det är kommunens ansvar att skapa ett seriöst projekt.

På Rune Hellströms önskelista finns ett upplevelsemuseum, som han tror och hoppas att även ett antal företag i kommunen skulle vara intresserade av att vara delaktiga i.

– Jag är övertygad om att det finns många som tycker vår industrihistoria är viktig. Utan just detta skulle förmodligen inte Örnsköldsvik se ut som kommunen gör i dag, säger han.

– Jag tror också att vi har tillräckligt med museum och hembygdsgårdar. Det behövs något mer, som kan locka.

Rune Hellström nämner andra föreningar med ungefär liknande intressen, typ Brynge Kulturförening, Primus Motor och Ödbergska gården – och att de förmodligen också är välvilliga om en satsning skulle komma till stånd.

– Jag tror att det behövs lite balans. Satsningen i skärgården är bra, men jag tror även att det behövs besöksmål i inlandet.

– Det är inte alla som har egna båtar, säger han och uttrycker samtidigt lite frustration över situationen.

Leif Lindholm, kultur- och fritidsnämndens ordförande (S), håller med Rune Hellström om att det behövs en bättre dialog mellan föreningslivet, kommunen och en industriföreträdare.

– Lite ironiskt funderar vi faktiskt på det här just nu. Visserligen har vi behov av att behöva satsa lite överallt och skärgårdsprojektet är ju inte avslutat, men vi måste sätta oss ned och ta ett helhetsgrepp, säger han.

Enligt Leif Lindholm är det dock ett litet bekymmer att många av de stora företagen i kommunen har bytt ägare genom åren.

– Ägarebilden har förändrats radikalt, men på något sätt måste vi få i gång en dialog och se vad näringslivet och kommunen kan göra.

Mer läsning

Annons