Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill se kulturhus i Örnsköldsvik

/
  • Örnsköldsviks Musiksällskap både repeterar och uppträder i Nolan. I veckan har de arbetat för att planera om schemat. Helgens konsert har flyttats till EFS lokaler.
  • David Wahlén, Johannes Lindh och Emma Hagström ser ett behov av ett kulturhus i Örnsköldsvik. Något som blivit än mer aktuellt i och med Nolans takrenovering.

Nolan är flitigt använd för många ändamål. Men den stundande takrenoveringen innebär problem. Nu efterlyser musiker en ordentlig satsning på kulturen.

– En stad utan kulturscen är inte världsklass. Jag tycker verkligen att det är vår tur nu, säger Johannes Lindh.

Annons

Länk till webb-tv-klippet.

På söndag skulle Örnsköldsviks Musiksällskap hålla familjekonsert i aulan på Nolaskolan. Ett uppträdande som involverar omkring 120 personer, bland annat musiker i alla åldrar och två barnkörer.

Men stängningen av Nolan har inneburit nya utmaningar för det fyrtiotalet aktiva i musiksällskapet.

– Vi har ingen replokal, vilket är problematiskt då vi är så många. Vi har behov av utrymme och bra akustik, säger cellisten Emma Hagström.

Läs mer: Nolan stängd ett läsår

Under veckan har ensemblen därför planerat om schemat. Helgens konsert har de kunnat flytta till EFS lokaler. För vårens konserter, bland annat 125-årsjubileet i maj, har de bokat Pingstkyrkan.

– Men helst skulle vi vilja att det fanns ett kulturhus, en samlingspunkt i Örnsköldsvik. Det skulle stärka kulturlivet i staden, säger violinpedagogen Johannes Lindh.

– I dag finns det flera sakrala lokaler, som Pingstkyrkan, EFS och Själevads kyrka. De är bra för konserter, men det behövs även profana alternativ, säger David Wahlén, gästdirigent.

Läs mer: Legender utan lokal

I ett kulturhus ser de att kulturutövare av många slag skulle kunna samlas – från musiker i olika genrer, till dansare, teatergrupper och skolbio.

– Det finns många små kulturföreningar i kommunen. Vi är jätteduktiga, men alla får jobba för sig själva, säger Johannes Lindh.

– Det är ständigt andra saker som prioriteras. Kommunen har ett "energiläckage" och visst är det viktigt med idrottsarenor, men samtidigt bör man vara ärliga med vad det satsas på – om det till exempel handlar om att bygga ett hockeymuseum eller ge ett lån till Modo.

För musikerna skulle ett kulturhus kunna rymma repetitions-, konsert- och förrådsytor. De ser det även som en möjlighet för allmänheten att enklare kunna ta del av kulturutbudet.

– Det skulle också vara ett sätt att nå ny publik, säger Emma Hagström.

– Vi har mjukvaran, kulturutövarna. Men hårdvaran, en bra samlingsplats, saknas, sammanfattar Johannes Lindh.

Läs mer: Nolaskolans tak behöver rustas

Mer läsning

Annons