Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill satsa miljoner på virtuella världar

/

Visioner för flera miljoner: Det kommunala "Netflix" ska livesända sport i 3D och erbjuda onlinespel.
Det ska arrangeras virtuella kulturkryssningar och tidsresor.

Annons

Vid en rad tillfällen har allehanda.se berättat om kultur- och fritidsavdelningens planer för virtuella kulturhus. Konsulten Torbjörn Johansson anlitades för 100 000 kronor från Världsklass för att ta fram en förstudie kring detta.

Nu har han lämnat sin rapport.

Den kommunala satsningen har uppmärksammats i sociala medier och av Slöseriombudsmannen Martin Borgs. Projektet Borgs driver är ett initiativ från Skattebetalarnas förening, som vill uppmärksamma slöseri med skattemedel. Och Martin Borgs är även ledamot i styrelsen för Statens kulturråd.

Men Johansson har inte varit rädd för att tänka visionärt. I konsultrapporten föreslås att kommunen investerar uppemot 7 miljoner kronor i avancerad teknik. Det handlar om allt ifrån 3D-kameror till ljud- och ljusutrustning.

Totalt kan det dock krävas uppemot 40 miljoner kronor för att ro projektet i land.

Utrustningen ska användas till att i ett första steg koppla ihop Folkan, Thuleteatern, Nolaskolan, Sliperiet, Gideågården och Fjällräven Center. Verksamheterna ska ingå i ett närverk för att kunna livesända 3D-föreställningar sinsemellan.

Senare ska även orter på landsbygden koppas upp.

Inspiration har Johansson hämtat från bland annat musikfestivalen Coachella, som för ett par år sedan genomförde en 3D-föreställning mellan hiphop-artisten och gangsterrapparen Snoop Dogg och en dataanimerad Tupac Shakur.

En liknande kapacitet som festivalen Coachella, menar Torbjörn Johansson att Örnsköldsviks kommun bör skaffa sig. Även möjlighet att erbjuda strömmande bild motsvarande tjänsten Netflix, genomföra virtuella kryssningar och tidsresor samt ordna onlinespel för sina medborgare.

Med 3D-tekniken tycker han även att kommunen och de virtuella kulturhusen ska börja konkurrera med sportkanalerna, ta betalt och sända ishockeymatcher från Fjällräven Center.

I rapporten hänvisar konsulten till regeringen, kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths och it-minister Anna-Karin Hatts arbete. Vidare skriver han:

"Detta ligger helt i linje med Bill Gates och andras uttalanden om framtida samhällsutveckling, om en fortsatt utveckling av tredimensionella, realistiska virtuella världar, där vi i allt större utsträckning arbetar, utför vardagstjänster, möts och handlar."

Ambitionen är att kommunen tar en "internationell frontposition" och satsar globalt. Förslaget är att detta blir ett kommunalt projekt som genomförs samtidigt som bygget av det Visitor Center som kommunen planerar i Fjällräven Center.

Hur dessa visioner ska finansieras besvaras i rapporten på ett innovativt sätt. Förutom kommunala miljoner och EU-bidrag föreslår konsulten att kommunen söker sponsring från rika filantroper. Den tidigare ABB-chefen Percy Barnevik, förläggaren Sigrid Rausing och it-entreprenören Niklas Zennström (Skypes grundare) nämns i rapporten.

Örnsköldsviks kommun har hittills ställt sig positiva till konsultens tankar och idéer. Kulturstrateg Bettan Edbergs bedömning är att kommunen bör gå vidare med planerna.

"Det finns en stor potential för tillväxt inom kopplingen mellan kultur och digital teknik", konstaterar hon i sin rapport över den genomförda förstudien.

Mer läsning

Annons