Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ha in nya aktörer inom omsorg och skola

/
  • Örnsköldsviks nya oppositionsråd, Anna-Britta Åkerlind (C), har alltid gillat ridning och var i tonåren inbiten hästtjej.

I oktober började hon verka i sin nya roll. Vinner den borgerliga alliansen kommunvalet i Örnsköldsvik nästa år vet oppositionsrådet Anna-Britta Åkerlind (C) precis vad hon först vill ta tag i.
– Då släpper vi fram andra aktörer inom hemtjänsten, säger hon bestämt.

Annons

Efter åtta år som egenföretagare, verksam inom information och kommunikation, tog Anna-Britta Åkerlind tidigare i höstas klivet över till politiken på heltid.

Ett steg som hon aldrig tvekade inför, trots vetskapen om att uppdraget skulle ta mycket tid och kraft.

– Politik är väldigt uppslukande, både vad gäller tid och tankekraft. Jag har valt det för att jag tycker att demokrati är viktigt. Det finns inget annat som är bättre och då måste ganska många vara aktiva.

– Alla har ju sin rösträtt och för en del känns det viktigt att vara ännu mer aktiv själv. Politik har alltid funnits med i mitt liv, men det är mer på senare år jag känt ett behov av att delta själv.

Vad driver dig att vilja arbeta politiskt?

– Jag gillar processer och dialog, att man resonerar sig fram till lösningar. Jag drivs av att det ska hända saker, att saker utvecklas.

Som oppositionsråd i kommunen representerar hon alla de fyra partierna i den borgerliga alliansen. Själv är hon centerpartist.

– Jag tycker att mitt parti har vettiga åsikter och bra grundvärderingar, och de vill jag vara med och föra fram.

Skulle oppositionen i valet nästa år lyckas bryta den mångåriga socialdemokratiska dominansen, då vet Anna-Britta Åkerlund precis var hon vill att förändringsarbetet ska börja.

– Offentlig service i Örnsköldsvik utförs huvudsakligen av kommunen. Där vill vi ha in fler andra aktörer. Omsorg och skolor i kommunal regi blir ofta regelstyrda och mindre specialiserade.

– Det är kommunens uppgift att erbjuda en bra lägstanivå för alla. Men för att medborgarna ska kunna erbjudas och välja alternativ behövs andra aktörer. Det kan vara organisationer, personalkooperativ, stiftelser, privata företag – möjligheterna är många.

Hur det politiska landskapet i Örnsköldsvik ser ut efter valet bestäms av väljarna. Där avgörs maktbalansen såväl mellan blocken som inom alliansen. Centern och Moderaterna slåss om att bli största borgerliga parti lokalt.

Vad är det första du vill att alliansen tar tag i om ni vinner valet?

– Det är lagen om valfrihet och att släppa fram andra aktörer inom hemtjänsten. Allt grundarbete är gjort, det återstår bara detaljer att lösa.

– Företagen står och väntar, "varför kommer inte beslutet?", undrar de. Det är också en symbolfråga, det visar bra på vad vi vill.

Anna-Britta Åkerlind flyttade till Örnsköldsvik i slutet av 1980-talet.

– Mycket i staden har förändrats till det bättre sedan dess. Då var det svårt att komma ner till vattnet i hamnen och det mesta stängde klockan fem om dagarna. Mentaliteten hos människor har också blivit bättre, tycker jag. Öppnare och mer tillåtande.

Men det kan bli bättre.

– Än i dag finns det kvar en inställning att det är kommunen som ska ordna saker – ta initiativen och även betala. I rankningar av kommuner som görs ligger Örnsköldsvik ofta någonstans i mitten. Vi är nöjda med läget. Så det finns förbättringspotential.

Hur då?

– Fler måste vara med och själva vara aktiva och ta ansvar för utvecklingen av Örnsköldsvik. Där gäller det att släppa fram den kreativitet som finns.

Det har ju arbetats gemensamt med utveckling i många år inom först Vision 2008 och sedan Världsklass 2015?

– I Vision 2008-arbetet fanns ett väldigt brett engagemang från många. Men i Världsklass 2015 har det inte varit samma bredd som tidigare. Utmaningen nu ligger i att komma tillbaka till det breda engagemanget hos många som bor i kommunen.

Något annat du saknar?

– Ja, det är viktigt att få till mer utbildningsmöjligheter på högskolenivå, utbildningar med spetsinriktning. Det kan vara på musiksidan eller inom naturvetenskap och teknik. Där finns det kompetens lokalt, en god tradition och möjligheter till praktik.

Hur ser du på kommunens stöd till Modo Hockey – finns det en smärtgräns för vad ett SHL-lag får kosta?

– Absolut! Jag tror att kommuner med elitlag måste börja prata med varandra. Det behövs ett gemensamt förhållningssätt och ett resonemang kring hur mycket resurser det ska gå till ett elitlag – och vad andra föreningar kan räkna med för stöd. Där måste det finnas en balansgång.

– Lagen betyder så mycket för sina städer vad gäller skatteintäkter, handel, besöksnäring, sysselsättning och annat.

Anna-Britta Åkerlind och familjen bor på en gård i Sund, Domsjö. Här finns bland annat en stallbyggnad och flera hästhagar.

– Vi har haft egen häst tidigare, i dag hyr vi ut fyra stallplatser till andras hästar. Jag har hållit på att rida sedan jag var barn och var hästtjej i tonåren. Numera tar jag ridlektioner en gång i veckan.

Vad är det med ridningen du gillar?

– Då måste man släppa allt om det ska fungera. Och så får man hålla på att gegga lite, säger hon med ett skratt.

– Det ska ryktas och mockas och man blir svettig av att hålla på. Det är skönt att jobba med kroppen och sedan komma hem och duscha. Det är också roligt att lära sig att hantera ett så stort djur, som egentligen är mycket starkare än jag. Som hästtjej lär man sig att vara ledare.

Mer läsning

Annons