Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ha besked av socialstyrelsen

ÖRNSKÖLDSVIK. Den 10
december dömdes en 20-årig kvinna till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott. Domen överklagades till hovrätten
eftersom kvinnan ansåg att hon behövde vård i stället för fängelse.
– Jag har nu begärt att den rättspykiatriska undersökning hon genomgått ska kompletteras, säger kammaråklagare Göran Kvist, Sundsvall.

Annons

Den 20-åriga kvinnan var en av huvudpersonerna i heroinhärvan som avslöjades i Örnsköldsvik i höstas. Och innan tingsrätten tog ställning till påföljden genomgick hon en större rättspyskiatrisk undersökning.

INGET SKÄL TILL VÅRD
Utlåtandet gav dock inte något uttalat stöd för att kvinnan led av någon psykisk störning under den tid som brotten begicks.
Göran Kvist hävdade under sin slutplädering under förhandlingarnas sista dag att det inte fanns något skäl till att hon skulle dömas till psykiatrisk vård. Han pekade i stället på att orsaken till hennes asociala beteende orsakades av missbruket.
Tingsrätten visade med sin dom att man var inne på samma linje och dömde henne till fyra års fängelse. Domen överklagades inte oväntat till hovrätten där hennes advokat Göran Telhammer, Sollefteå yrkar att hon i första hand ska överlämnas till vård.
Kammaråklagare Göran Kvist vill därför att hovrätten inhämtar ett yttrande från socialstyrelsen angående den undersökning som gjorts.
Han har även begärt en komplettering av undersökningen för att bedöma hennes nuvarande psykiska status och eventuella vårdbehov. Kvist vidhåller dock att det utlåtande som tidigare lämnats inte ger stöd för att hon är psykiskt störd.
Hovrätten har nu beslutat att
inhämta yttrande från socialstyrelsen för att bland annat få svar på om kvinnan behöver så kvalificerad vård att den inte kan tillgodoses inom ramen för kriminalvård i anstalt.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons