Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill bygga 72 telemaster i Ö-vik

ÖRNSKÖLDSVIK. Svenska UMTS-nät, som är ett dotterbolag till Telia, har begärt bygglov för att sätta upp 46 av totalt 72 master för det nya 3G-nätet (tredje generationens mobiltelefoner) inom Örnsköldsviks kommun.

Annons

Bygglovsavdelningen hos Örnsköldsviks kommun har fått en massa extra arbete med alla ansökningarna. Bygglovsarkitekt Sven-Erik Öberg säger att de flesta masterna finns ute i skogen på höjder och stör inte grannar. I den mån masterna placeras väldigt nära fastighetsgränser kommer grannar att höras. I många fall måste också en del vägar byggas och elledningar dras fram.

FLER AKTÖRER
Telia har ingen egen 3G-licens utan samarbetar med Tele 2 om utbyggnaden. Telia har däremot ett relativt heltäckande nät med master för det vanliga mobilnätet och kompletterar nu detta med ytterligare 72 master. Enligt Sven-Erik Öberg varierar höjden från 46 till 72 meter.
Telia-Tele 2 får med de master som nu byggs över 100 master inom Örnsköldsviks kommun för vanliga mobiltelefoner och det nya 3G-nätet. Kommunen utgår från att det blir möjligt att sända 3G även från de redan befintliga masterna.
Men det är bara en av aktörerna. I kulisserna finns också Vodafon och Orange som fick de båda andra 3G-licenserna när staten jämförde anbudsgivarna. Alla tre som fick tillstånden i december 2000 förband sig att bygga ut sina nät så att 99 procent av befolkningen skulle täckas in mot slutet av 2003.

TVIVEL
Enligt uppgifter till Dagens Industri börjar nu folk i branschen tvivla på att detta ska vara möjligt. Det är knappast sannolikt att tänka sig att även de båda andra aktörerna ska hinna med att sätta upp 100 master var enbart inom Örnsköldsviks kommun på ett och ett halvt år.
Boverket samt Post- och telestyrelsen vill att företagen ska samarbeta om masterna. Men än så länge har detta inte gett något resultat.


SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons