Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilket strålande kulturliv

Folkmusik, breakdance, sång, konst, film och teater. I lördags firade Studieförbunden 100-årsjubileum och dessutom arrangerades den ”Stora dansdagen”. Örnsköldsviks centrum förvandlades till en kultur- och nöjesmetropol för en dag.
Alla studieförbuden i Örnsköldsvik visade upp sina verksamheter i Arken och Kulturskolecentrums elever intog Stora torget och Thuleteatern. Vid Stadshustorget och Galleriantorget underhöll diverse musik- och dansgrupper.

Annons

I och med Studieförbundens 100-årsjubileum samlades alla förbunden i Örnsköldsvik i Arken. Allmänheten fick ta del av olika utställningar, se på film och avnjuta musik med bland annat Pulvergänget och Crossgänget, två grupper med förståndshandikappade.
Pulvergänget spelar lite rajtan tajtan och Crossgänget mer poppigt. För cirka ett år sedan slöt vi oss till ABF, sedan dess har det blivit ordning, säger Stig Karlsson, studiecirkelledare.
Pulvergänget startades 1981, när intresset blev för stort delades gruppen i två och Crossgänget kom till. Uno Englund har varit med från start och han gillar att delta i studiecirkel.
Det är jättekul, vara med och växa. Jag är pajasen i gänget, du kan skriva att det är mitt artistnamn, säger Uno Englund.
I lördags hade de två grupperna närmare 20 låtar på repertoaren.
Jag gillar Lasse Berghagen bäst och låten Inte bara drömmar, säger Erik Rundqvist.
Eftersom de har åkt runt och spelat inför publik vid ett flertal tillfällen har de vanan inne.
Nervös, vad är det för något? Jag har då aldrig varit nervös, säger Uno Englund.

Från och med första maj går studieförbundet Sensus samman med KFUK-KFUM:s studieförbund. I lördags inledde de samarbetet med att gemensamt visa upp sina olika cirklar.
Vi har mycket gemensamt som livsåskådning, sång och musik, säger Birgitta Sedin, från KFUK-KFUM:s studieförbund. Nu när vi går samman kommer vi att bli bättre och starkare.
Eivor Lundin, studiekonsult på Sensus, stod vid en monter som fångade många blickar.
Korten som ses här är gjorda enligt gammalt hantverk som kallas pergamano. Det var munkar och nunnor som började med konstverket och man ristade in saker i djurhudar. I dag använder vi oss av ett speciellt papper där vi trycker ut mönster, man ciselerar. Förr hade de ofta religiösa motiv och användes som bönekort, nu används de som hälsningskort.

Anders Hägg från ABF och Katrin Karlström, studieförbundet Vuxenskolan, poängterade vikten av studiecirklar.
Studieförbunden fyller en viktig funktion, både kunskapsmässigt och socialt och det bygger på frivilligt deltagande, säger Anders Hägg. Det finns studiecirklar för alla, ingen är mer eller mindre värd.
Jag hoppas att den här studieformen kommer att växa för det är jätteviktig folkbildning, säger Katrin Karlström. Man får inga betyg utan man lär sig av varandra.
Att arbeta i studiecirkel är
jättebra. Vi får pengar för att ha
roligt, säger Jim Wiklund, Örnsköldsviks spelförening som ligger under Studiefrämjandet.

Den 29:e april firas den Internationella dansdagen. I Örnsköldsvik firade man dagen i förskott, i lördags.
Vid Stadshustorget bjöd bland annat Örnringens folkdanslag på folkmusik och folkdans. Ernst Edlund har dansat folkdans i Örnringen i 24 år.
Det är roligt och en enorm kamratskap, har man tur får man även lite kondition, säger Ernst Edlund.
På Stora torget uppträdde diverse grupper från Kulturskolecentrum.
Vi har ett digert dansprogram, allt från klassisk dans till jazz och modernt, säger Christer Joald, chef för Kulturskolecentrum.
Sammanlagt har Kulturskolecentrum hand om 4500 elever i kommunen.
Det ökar hela tiden. Tror att allt fler upptäcker att det är roligt att musicera tillsammans, säger Christer Joald.
Marie Wernberg och Märta Grundberg, är två unga tjejer som spelar fiol och som tycker att det är roligt att spela tillsammans.
I dag är vi stråkelever här för att visa upp oss. Vi brukar spela folkmusik, men det är blandat.
Folkmusik är kul får då kan man få improvisera lite, vi går inte efter noter, säger Märta Grundberg.
Det är så fritt, glädje och gemenskap, säger Marie Wernberg.
SOFIA GÖTH

Mer läsning

Annons