Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilket lyft för Röda Ulven

/

I 24 år har en surströmmingsburk suttit fastkilad under ett tak i norska Trysil. Med åren har den lyft taket med två centimeter. Burken har fått stort genomslag i norska medier och om två veckor kommer surströmmingsexperten Ruben Madsen att besöka Trysil för att delta i en öppningsceremoni.

Annons

– Är det fisk kvar i burken kommer vi självklart att äta den, säger Ruben Madsen som först blev lite fundersam när man ringde honom från Sveriges radio i Karlstad för att få ett expertutlåtande om burken.

Madsen, som vid det nämna tillfället befann sig i Argentina på väg att bestiga berget Aconcagua, blev sedan tillfrågad av burkens ägare Inge Haugen att delta vid öppningen av burken.

– Burken hade blivit inkilad under taket efter en fest som Inge och hans vänner hade för snart 25 år sedan, berättar Madsen, sedan glömdes den bort.

Surströmmingen i burken har genom åren fortsatt att jäsa, vilket medfört att burken expanderat. Till följd av detta har även taket har lyfts två centimeter.

– Det är helt otroligt vilka krafter som verkar, menar Madsen, Inge har lagt ett torvtak som väger flera ton efter att burken hamnade därunder men burken har inte gått sönder.

– Det beror på att burken är av märket Röda Ulven som har grövre plåtburkar än andra, fortsätter experten.

Av någon anledning har bruken dragit i gång en riktig mediecirkus i Norge. Ruben Madsen själv har redan intervjuats i riskradion, NRK, två gånger.

– Det som Inge varit orolig för är om bruken kommer att explodera, det har till och med varit ingenjörer på plats för att se hur man säkert kan avlägsna burken.

Tror du den exploderar?

– Finns ingen chans i himmelriket!

Den 18 februari kommer bruken att avlägsnas med både tv, radio och press på plats. Madsen ska själv köra sin surshow och ser många fördelar med att delta.

– Förutom att det blir en rolig dag med nya människor så är det ett fantastiskt PR-tillfälle för Ulvön, surströmmingen och Höga kusten.

Mer läsning

Annons