Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi ska bli bättre på att analysera"

/

Örnsköldsviks kommun har ställt frågorna.
Eleverna har svarat.
– Nu är det upp till oss att ta vara det material vi har, säger demokratisamordnaren Camilla Larsson.

Annons

Den förra rapporten, som byggde på frågor som ställdes 2009, var Camilla Larsson inte nöjd med.

– Den byggde för mycket på länet, inte på Örnsköldsvik.

Så inför nästa enkät utgick tydliga krav om att utforma den så att svaren gick att använda för att få svar på lokala frågeställningar.

– Det är absolut inget fel i att kunna jämföra vår kommun med andra, men om vi ska sätta in särskilda insatser för att prioritera något så måste vi veta var krafterna behövs, förklarar Camilla Larsson.

– Och en av målsättningarna med det här materialet, som jag tycker är bra, är att vi ska bli bättre på att analysera det och dra nytta av det.

Vad tycker du sticker ut i enkäten?

– Ett plus är att åttorna är föreningsaktiva. Dessvärre sjunker siffrorna om vi tittar på tvåorna i gymnasiet. Det förhållandet är något att lyfta mot vår föreningsbyrå.

Vad mer?

– En fråga handlar om hur trygg man känner sig på olika ställen. Om vi har sagt att vi ska ha en trygg kommun så duger det inte att man oftast är trygg. I Örnsköldsvik ska man alltid kunna känna sig trygg.

– Många upplever otrygghet i sina bostadsområden på kvällarna. Det är definitivt en sak att jobba hårt på.

Camilla Larsson är tillfreds med att politiken sagt sig vara positivt inställd till undersökningen. Och eftersom den tillmäts ett högt värde vore det slöseri att inte gå från svar på papper till handling.

I enkäten kan man svara på om man är kille eller tjej eller har annan könstillhörighet. Hur tänker ni där?

– Från 2006 till 2012 har enkäten sett likadan ut. Nu görs ändringar när övriga samhället också förändras. Vi har han, hon och hen.

Men det alternativet ges inte i enkäten. Där kan man dock kryssa för annan könstillhörighet.

Camilla Larsson säger att hon också fastnar för åttornas vilja att vara med och förändra.

– Det är glädjande. Då är det inte lika positivt att få av dem verkar veta hur man ska bära sig åt för att vara med. De upplever dessutom att de inte får vara med.

– Att 50 procent av gymnasietvåorna inte vet var de ska vända sig för att kunna påverka är skrämmande.

Andra svar som avgetts i enkäten, och som oroar Camilla Larsson, är de om sömn. Nära 40 procent av åttorna, och ungefär varannan gymnasietvåa, har uppgett att de sover dåligt om nätterna. Något som avspeglar sig på att de är trötta på dagarna.

– Det är inga positiva symptom. Där känns det viktigt att vi fördjupar undersökningen, det är riskfaktorer för hälsan. Vad har vi för samhälle när de flesta av eleverna är trötta när de förväntas kunna prestera och ta till sig?

Camilla Larsson anser att undersökningen är bra, och om det ska bli fortsättning på den så bör kommunen bli ännu bättre på att ta hand om svaren.

– Till 2015 ska vi bli bättre. Och det finns så mycket att kika på. Jag har fastnat för att barnen tycker att bemötandet är viktigt i matsalen, och att det är rent och snyggt på golvet och på borden. det är alltså inte bara vilken mat som serveras, som är det viktiga.

Mer läsning

Annons