Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi har ökat inom elevhälsan"

/

Antalet kuratorer vid Örnsköldsviks gymnasium har minskat från 2,4 till 2 tjänster sedan förra skolåret.

Trots detta känner inte gymnasiechefen Cathrina Strandberg någon oro.

– Vi väljer att inte se det så, vi ser hela elevhälsan som ett team.

Annons

Birgith Olsson Johansson (S) är ordförande i bildningsnämnden och berättar att varje enskilt skolområde äger sin rätt att förändra och se över elevhälsan. Det har Örnsköldsviks gymnasium, där Park- och Nolaskolan ingår, gjort.

– Tanken är att vi ska kunna samarbeta inom skolan, säger Birgith Olsson Johansson (S).

Det betyder att elever på Parkskolan till exempel kan ta hjälp av en kurator som finns på Nolaskolan och vice versa.

– Vi ser det som ett team och räknar inte skola för skola.

Gymnasieskolan har dragit ner antalet kuratorer från 2,4 till 2 tjänster vilket upprör elever på skolan. Att man dragit ner inom elevhälsan är Cathrina Strandberg som är gymnasiechef i Örnsköldsvik inte överens om.

– Vi har inte dragit ner på skolhälsovården utan vi har ökat. Vi har gått från 2,5 heltidsskolsköterskor till 3 och vi är på gång med en skolpsykolog som jobbar 50 procent. Det ger en total ökning med 0,6 tjänster, säger Cathrina Strandberg.

Ja, men antalet kuratorer är ju färre?

– Vi väljer att inte se det så, vi ser elevhälsan som en enhet och då har vi ökat. Det är ju så vi jobbar, i ett team tillsammans för elevernas välbefinnande och hälsa.

Cathrina Strandberg berättar att gymnasiets elevhälsa är mitt i en förändring.

– Det är vad vi jobbar med och det är en del på gång. Vi ska snart tillsätta en skolpsykolog.

Elever är oroliga över situationen och berättar för ÖA att de redan förra året kände att det var för få kuratorer, och nu är det alltså ännu färre.

– Då vet de inte hela bilden, att vi bland annat utökat med skolsköterskor och nu en psykolog. Vi väljer att se det positivt, och en total tjänsteökning med 0.6 tjänster är ganska mycket, säger Cathrina Strandberg.

Mimmi Westerlund är en av eleverna på Parkskolan som oroar sig. Hon tycker att ett rimligt antal kuratorer per elev bör ligga på omkring en kurator per 400 elever. Totalt sex kuratorer vid Örnsköldsviks gymnasium skulle vara lämpligt, vilket kan jämföras med två i dag, enligt Mimmi Westerlund.

– Jag har full förståelse över att de tänker så och det är imponerade att de tänker så stort, det känns klipskt. Men i dagsläget då vi har ökat genom skolsköterskor och en skolpsykolog har vi inte mer resurser.

Bör eleverna känna oro?

– De behöver inte vara rädda för att elevhälsan inte fungerar. Den som behöver kan söka upp elevhälsan, oavsett vem de går till. Dessutom har vi tillsatt en specialpedagog, det hade vi inte förut, säger Cathrina Strandberg.

Annons