Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi har gjort stora insatser"

/

Verksamhetschefen för grundskolan delar inte lärarförbundens åsikt om att det inte har vidtagits tillräckliga åtgärder för lärarnas arbetssituation.
– Stora insatser har skett, jämfört med tidigare, säger Anders Fager.

Annons

Örnsköldsviks kommun har, enligt Anders Fager, under det senaste året och i 2014 års verksamhetsplan, prioriterat arbetsmiljön för lärarna.

– Ett konkret exempel på en åtgärd är att varje lärare ska ha ett schema över sin reglerade arbetstid, ett schema där allt ska ingå, som exempelvis konferenser, säger Anders Fager.

Han förklarar också att arbetsgivaren vid varje träff med rektorerna tar upp arbetsmiljön samt att dialogen mellan lärare och rektorer har förbättrats och systematiserats. Varje termin inleds med ett samtal mellan lärare och rektorer, och varje termin avslutas med ytterligare ett.

– Om en lärare har mycket jobb ska den personen kunna gå till rektorn och be om hjälp. Under en tuff period ska man kunna ta in vikarier till exempel. Om läraren inte hinner sköta sitt jobb så drabbar det eleven – och vi måste alltid ha elevens bästa i fokus, säger Anders Fager.

Han upplever att prioriteringen av lärarnas arbetsmiljö har gett resultat, och hänvisar till höstens medarbetarunderökning. I den beskriver lärarna att deras arbetsmiljö är bättre än tidigare.

– Men jag har också förståelse för lärarnas arbetssituation, de har ett tufft jobb.

Från arbetsgivarhåll ser man fram emot fortsatt jobb med lärarnas arbetsmiljö, och en fortsatt dialog med fackförbunden.

– Men vad jag har förstått så anser de att förändringarna går för långsamt. En del av dessa frågor gränsar till sådant som vi inte kan styra över. Som arbetstiderna, till exempel, säger Anders Fager.

Mer läsning

Annons