Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi är mycket besvikna"

/
  • Gården innanför stängslet är ingen inbjudande syn. Gräsmattan är söndergrävd, det ligger bildäck i en stor hög – och vid väggen står ett gammalt badkar.

Den 23-årige mannen har väntat länge på att få eget boende.
Det han erbjuds av Örnsköldsviks kommun är det du ser på bilden.
– Vår besvikelse är så stor att vi saknar ord, säger mannens bonuspappa.

Annons

Den 23-årige mannen är utvecklingsstörd, och har både autism och epilepsi.

– Han uppfattar inte så mycket av det som händer kring honom. Han har exempelvis inte klart för sig vad som hänt i den här flyttfrågan, säger 23-åringens bonuspappa.

Det är 23-åringens anhöriga som väljer att skydda identiteten hos den bostadssökande. De gör det för att försöka undvika att 23-åringen ska hamna i svårigheter med att hitta ett boende, säger bonuspappan.

Vid årsskiftet var 23-åringen, enligt kommunens regler, kvalificerad för ett så kallat LSS-boende, som finns för funktionshindrade. Men kommunen klarade inte av att finna något lämpligt boende för mannen.

– Jag känner till ett par fall där kommuner misslyckats med att hitta boenden inom den tid som gäller – och där har det senare utdömts saftiga böter. Örnsköldsviks kommun kanske borde satsa på att anpassa bostäder i stället för att kasta bort pengar på böter, säger bonuspappan.

Den 23-årige mannen bor hos sina föräldrar en bit utanför Örnsköldsvik. Men föräldrarna känner att det nu av olika anledningar är dags för 23-åringen att få flytta till eget boende med dygnet runt-assistans.

I måndags var det dags att titta på ett boende som kommunen hade att erbjuda.

– Kommunen sa att de bara hade före detta Nubbebo att erbjuda, så vi for dit, säger bonuspappan.

De tre anhöriga till 23-åringen som kikade på Nubbebo behövde inte lång tid för att bilda sig en uppfattning om det kunde vara något för 23-åringen.

– Vi såg ju direkt att det inte var något för oss, säger bonuspappan.

– Redan från början kändes det lite baksida för oss, med tanke på var vi bor. Det var slitet, och det fanns inga planer för upprustning, Hon som visade oss boendet och gården kunde i alla fall inte ge några löften.

Bilderna visar tydligt hur det grävts på gården. Det ligger spadar och hinkar huller om buller. Vid en vägg står ett begagnat badkar – och i en stor hög ligger ett gäng gamla bildäck. Utanför stängslet, dit de boende inte får gå ensamma, finns gungställning, grillring, hängmatta och bord och bänkar.

– Invändigt såg det inte lika hemskt ut. Visst, det var slitet där också, men mycket hade kunnat förbättras med färg och tapeter som inte kostar så mycket.

23-åringens bonuspappa fortsätter:

– Vår son är en uteperson som är i behov av en bra utemiljö. Om han fick så hade han varit ute dygnet runt. Gungor och annat som finns utanför staketet kommer han ju inte åt.

Vad händer nu?

– Vi har sagt vad vi tycker. Om kommunen anser att vi ska ställa oss sist i kön och göra en ny ansökan om boende så får vi väl göra det.

Mer läsning

Annons