Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi är det bättre laget”

Stockholm. – Som jag ser det är vi det bättre laget, säger ÖSK:s tränare Peter Svensson dagen före finalen.
Och därmed är ramarna givna för hur Balrog ska besegras – det egna spelet.

Annons


Det enda orosmolnet på tränarhimlen är om tjejerna klarar pressen.
Det jag inte vet är hur tjejerna klarar trycket runt omkring, säger Peter Svensson.
Däremot är han övertygad om att om laget bara spelar så bra man kan kommer det att räcka långt. Nyckeln är att våga spela ut.
I bussen på väg till sista träningen innan finalmatchen poängterade Peter Svensson allvaret som väntar. Han sa att sista veckan efter vinsten över Falun har gått på rus, nu gäller det igen.
Vakna upp det är dags för ny match.

BALROG OBESEGRAT I SERIEN
Och motståndare är ett lag som inte tappat en poäng i grundserien och bara förlorat en match i slutspelet. Ett imponerande facit men inget som skrämmer Peter Svensson.
Visst ska man ha respekt för Balrog, men som jag sett dem är jag lite överraskad att de gått så bra i serien som de gjort, säger han.
Är det risk att ni underskattar Balrog?
Nej det tror jag inte att det är. Och där hjälper förutsättningarna till: Vi spelar mer final än mot Balrog, säger han.
Det något kryptiska svaret får sin förklaring om man tittar tillbaka på säsongen. Det har varit upp och ner, och flera gånger har laget rest sig efter att nästan ha varit uträknat. För att komma tillbaka i alla motgångar har man varit tvungen att fokusera på detaljer och inte titta på resultattavlan.
Nu är vi starka som grupp. Vi har gått igenom alla motiga processer på vägen fram till finalen.
Nu har vi gjort bort processerna och energin riktas mot matchen, förklarar Peter Svensson, som även han har fokus mer inställt på matchen än på motståndet.
Det blir tydligt när han förklarar hur han tänker lägga upp spelet. Taktiken utgår helt och hållet från det egna laget och vad som är bäst för det inte från hur man bäst möter Balrog och deras spelare. Det kanske blir lite förvirrande för Balrog, som är vana vid att motståndarna försöker punktmarkera deras bästa spelar, något som Peters Svensson inte funderar på att göra.

NY REGEL
Vi har ett så starkt lag att vi tar dem med samma mynt som vi tagit andra, det brukar vara det bästa.
Därmed faller också effekten av den nya regel som införs i och med finalmatchen: hemmalaget byter sist. Regeln är kopierad från hockeyn och kan förhindra att bortlaget sätter specialbevakning på nyckelspelare. Men eftersom Peters Svensson inte tänker matcha på det viset kommer den regeln inte att få någon betydelse i dagens final.
Det som däremot kommer att få betydelse är hur spelarna sköter sig enskilt och som lag. Senaste matchen borta mot Falun var det framför allt Camila Santana och Anna Nieman som klev fram. Som extra bevis på sin insats fick de också plats i J-19-landslaget.
De klev fram och bidrog till att vi vann mot Falun i tredje och avgörande matchen. Hade han inte tagit ut dem innan så var den matchen en orsak till att de blev uttagna, säger Peter Svensson.
Sista två matcherna mot Falun startade ÖSK med att gå runt på tre femmor, men idag blir det ett annorlunda upplägg. Peter Svensson tänker börja med två femmor och sedan släppa in tredje. Anledningen till det är att få så mycket skärpa i laget som möjligt.
Det fanns sånt engagemang och energi i laget då och det vill man utnyttja. Samma energi finns i laget nu och samma positiva tankar, men det är ett litet annorlunda läge, säger Peter Svensson.
Startar vi på tre är det en signal att nu är det hela laget som ska göra det. Faran är att man lutar sig mot de två andra femmorna. På så sätt gömmer sig tre femmor för varandra och det är då man får hedersamma förluster.
Men ska man döma av stämningen på träningen kvällen före allvaret så blir det inga problem med vare sig inställningen eller spelglädjen.
På sätt och vis är det här en drömfinal, säger Peter Svensson.

KAJ GLÄNNESTRAND

Mer läsning

Annons