Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattnet rent - men inte i alla områden

/

Här kommer ett efterlängtat besked för boende i Yttersel, Gottne, Hållen och Östansjö. Vattnet är drickbart igen - men inte för alla.

Annons

Vattnet i Yttersel, Gottne, Hållen och Östansjö är äntligen rent, visar ett flertal tester. Miva häver därmed kokningsrekommendationen för de områdena. Däremot måste boende i Mellansel och Brandtjäl fortsätta att koka dricksvattnet.

Miva rapporterar att de vidtagna åtgärderna inte haft tillräcklig effekt.
- Nu vidtas ytterligare åtgärder. Redan idag rengjordes och klorerades en tryckstegring i Mellansel. Vidare kommer allt vatten till Mellansel att kloreras. Kloreringen påbörjas under torsdagskvällen.

Det innebär att vattnet kan lukta annorlunda i hela det ursprungliga området inklusive Gottne. Kloreringen fortsätter tills vidare för att få bort all kvarvarande förorening. Parallellt med detta tas fortsatta prover i hela området. Inte förrän efter helgen går det dock att säga om de ytterligare åtgärderna haft önskad effekt.
- Detta innebär att kokningsrekommendationen kvarstår till åtminstone över kommande helg den 19-20 oktober.

Tankar med dricksvatten finns placerade vid Bosch Rexroth, Mellansels Folkhögskola samt Mellanselskolan. Allmänhet som önskar hämta dricksvatten hänvisas till den tankbil som står uppställd vid fritidshuset/badet i Mellansel på Badhusvägen 1.

I snart två veckor har byborna i Mellansel och omkringliggande byar tvingats koka sitt dricksvatten efter att avföringsbakterier upptäckts i rutinmässiga vattenprover. 

Miva har sedan dess arbetat hårt för att finna orsaken till det förorenade vattnet. Under förra helgen fann man en läckande ventil till en avstängd ledning i närheten av Sjönäset i utkanten av Mellansel. Vattnet från den avstängda ledningen ska ha läckt ut i ledningsnätet, och det kan vara anledningen till hela problemet.
Ledningen klorerades och ventilen öppnades, så att den avstängda ledningen nu hänger ihop med det övriga ledningsnätet.

När kokningsrekommendationen har tagits bort och vattnet åter är drickbart ska Miva så småningom beta av en lång åtgärdslista för vattenledningsnätet i det berörda området.
– Det har ingen direkt koppling till det förorenade vattnet, utan det är brister vi har upptäckt när vi sökt igenom vattenledningsnätet. Det handlar om att ledningar ska bytas ut, till exempel, säger Lars Westberg, kommunikationsansvarig på Miva.

Lars Westberg ger byborna i Mellansel, Gottne och omkringliggande byar, en eloge för deras tålmodighet.
– Vi har mött invånare när vi arbetat på plats i byarna, och vi har fått flera samtal till vår kundservice, men det har inte varit några upprörda röster. De har bara undrat hur det går med arbetet att lokalisera bakterierna i vattenledningssystemet, säger han.

Ny information lämnas under måndag eftermiddag den 21 oktober.

Mer läsning

Annons