Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för fylleslag

Örnsköldsvik. Lucia med lussevaka är en högtid som lockar unga till fest. Men festligheterna kan urarta till fylla och elände med sprit, öl eller vin. Fältassistenter, kamratstödjare och elevassistenter finns till hands, men hoppas på ett lugnt firande.

Annons

Örnsköldsviks kommun rustar inför kvällens luciafirande med drogfria alternativ för ungdomar. Sponsrat på Elimkyrkan med kristen hårdrock eller disco på fritidsgården i Själevad.
Fältassistenter, kamratstödjare och elevassistenter finns på stan under kvällen och natten, liksom under natten mot lördag.
De senaste 4-5 åren har det varit klart lugnare på lucia. Det har blivit mindre festande och stök, även om det förstås kan uppstå en del tragiska problem, säger fältassistent Sune Westberg som prisar den hittills positiva trenden och önskar att den skulle få genomslag på drogproblematiken i stort.

TVÅ AV TRE I NIAN DRICKER
När vi snackar om problemen på storhelger och skolavslutningar riskerar vi att tappa fokus på de som verkligen är i riskzonen. Det här är amatörernas afton, de som löper störst risk att grundlägga sitt missbruk är de som super varje helg, säger Sune Westberg.

DYSTER HELHETSBILD
Att två av tre niondeklassare regelbundet dricker alkohol kan utläsas av landstingets senaste drogpolitiska undersökning, att några av dem tagit sin första sup en luciakväll är mer än troligt.
Det går trender i det här också, när jag var ung var lucia inte en helg man drack på. Kanske är det på väg bort, men det sups mer än nog ändå. Helhetsgreppet är svårare att ta. Om det bara vore de här helgerna, vore det inte så problematiskt, men det sups varenda helg, säger Sune Westberg.
De som super 3-4 gånger om året löper inte lika stora risker som de som är 16-17 år och dricker 2-3 gånger i månaden.
Sune Westberg oroas också över att barn och ungdomar har ett större drogutbud än tidigare, och vuxenvärlden sviker.
Roten till det onda finns i hemmiljön, i miljön vi växer upp i, även om inte alla som har problem hemma konsumerar alkohol. Men de som har det taskigt och dåligt hemma har det ruskigt illa, medan de som har det bra har det väldigt bra.
Sune Westberg uppmanar vuxna att ta sitt ansvar, inte bara som föräldrar utan också som förebilder, för att få trenden med ungas alkohol- och drogvanor att vända.
Det är vuxna som tillverkar hembränt, det är inte så många ungdomar som gör det. Det är vuxenvärlden som inte kan hantera ungdomar och alkohol.
Föräldrar och andra vuxna måste vara mer på hugget. Ställa krav. Många ungdomar dricker utan att föräldrarna vet om det. Sen ska föräldrarna heller inte tro att de är så himla unika om de har barn som håller på med narkotika och andra droger, utan prata med andra föräldrar om det.


BODIL RESARE

Mer läsning

Annons