Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varmt mottagande i Mellansel - 38 asylsökande på plats

/
  • Fyra femtedelar av familjen Al-Aydi på plats i sin nya bostad i Mellansel. Från vänster Khalid, Iman, mamma Lindmyla och i bakgrunden Alexander.
  • I går kom första busslasten med asylsökande till Mellansel. Nu har husen fått ett efterlängtat nytillskott.
  • Iman Al-Aydi i samspråk med sina nya grannar.
  • Bertil och Göta Emilsson välkomnade sina nya grannar.

Det blev ett varmt – men regnigt – välkomnande av 38 asylsökande i Mellansel.

– Första intrycket är att det är vackert här och alla är generösa, säger 20-åriga Iman Al-Aydi.

Annons

Vid niotiden i går förmiddag startade bussen i Gävle.

Fem timmar senare var 38 asylsökande på plats i Mellansel.

Det var sedan en blandad skara nationaliteter som klev av bussen utanför hyreshusen i Mellansel.

– Det talar överraskande många språk. Det rör sig om cirka tio olika. Vi hade nog trott på två eller tre, säger Gunnar Holmberg från kommunen.

Roger Andersson från Migrationsverket tyckte att det mesta flöt på bra, men att det var lite kaos när alla stora kassar med sängkläder skulle delas ut.

– Mest kaos är det nog i våra huvuden. Det är mycket som ska fixas till, säger han och ler.

Bland alla nationaliteter, inte bara från krigshärjade Syrien, fanns också människor från Ryssland, Eritrea, Georgien, Albanien och en del andra arabländer.

– De är så kallt här, säger en ung man från Eritrea, som har kommit till Stockholm via Sudan.

– Jag jobbade som lärare i Eritrea, säger han.

I en av bostäderna har precis familjen Al-Aydi installerat sig. Det rör sig om en mamma med tre barn.

– Pappa blev kvar i Syrien. Vi hoppas också att han ska komma, säger äldsta dottern Iman Al-Aydi, som trots den utsatta situationen är lycklig för att ha kommit till Sverige.

– Förra veckan kom vi till Sverige. Den dagen är min nya födelsedag. Nu hoppas jag kunna lära mig svenska så fort som möjligt, säger hon och nämner att i hemlandet studerade hon på universitet.

Iman Al-Aydi talar flytande engelska, arabiska och ryska. Det senare beroende på att mamma Lindmyla ursprungligen kommer från Ukraina. Hon berättar att högsta önskan är att komma i gång i det svenska samhället så fort som möjligt – och att hon ska kunna börja studera igen.

– Vi bodde i staden Daraya, inte långt ifrån Damaskus. Allt vi hade är borta. Huset finns inte längre och vi äger ingenting, säger hon och påpekar att hennes fyra år yngre bror inte har kunnat gå i skolan på över ett år.

– Det har varit för farligt, säger hon och tillägger att flykten till Sverige via Libanon var både farlig och jobbig.

– Mamma har varit mycket rädd. Jag har försökt vara stark för hennes skull, säger Iman Al-Aydi och säger ännu en gång att hon är så glad för att ha kommit till Sverige och att det ska bli väldigt spännande att få att lära sig den svenska kulturen.

Förutom familjen Al-Aydi var det många som installerade sig i sina nya lägenheter i går eftermiddag. Ganska snabbt blev också närliggande Konsum föremål för ett besök, inte minst för inköp till kvällens middag.

– Alla har fått dagersättning insatta på sina konton, säger Roger Andersson, som förbereder för att ta emot nästa busslast på torsdag.

Mer läsning

Annons