Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varm vinter tuff för yrkesförarna

/
  • Halka på grund av det milda vädret ställer till det för brevbärare och renhållningsarbetare under vintern. Att komma ihåg att sanda framför postlådor och soptunnor är därför viktigt.
  • Arbetsledaren Nils-Peter Lundkvist måste ibland ställa in turer på grund av dåligt väglag.

Blåsten, regnet och halkan gör vardagen för brevbärare och andra yrkesförare riskfylld.

– Hittills har vi haft fyra halkolyckor, som tur var ingen allvarlig, säger Ulf Ödmark produktionsledare på Posten.

Annons

Vinterns milda väder med ömsom regn eller snö och temperaturer kring nollstrecket har skapat halka som gjort våra vägar och trottoarer till fallfällor. En yrkesgrupp som är extra utsatta är yrkesförarna, främst renhållningsarbetare och brevbärare som dagligen ger sig ut på vägarna.

– Problemet med halkan är ju att det sandas mitt i vägen och inte på sidan där vi kör, förklarar Nils-Peter Lundkvist som är arbetsledare och brevbärare på Posten i Örnsköldsvik.

Enligt Lundkvist är arbetet som brevbärare fysiskt tungt med många lyft samt i- och urstigning ur bilen många gånger per arbetspass. Ett arbete som försvåras under vintrar likt denna där halkolyckor inte är ovanliga.

– Nog har man glidit ned i diket eller in i någon postlåda när det varit halt, berättar Lundkvist som uppmanar fastighetsägarna att tänka på sandningen.

– Ofta kanske man sandar men bara från dörren till postlådan, och glömmer att sanda från det håll som brevbäraren kommer från, fortsätter han.

Hittills i vinter har fyra halkolyckor inträffat bland brevbärarna i Örnsköldsvik berättar produktionsledare Ulf Ödmark som ansvarar för centrala Örnsköldsvik, Husum, Gideå och Nordmaling.

– Någon har slagit bakhuvudet och andra landat på stussen, berättar Ödmark, många gånger har ju fastighetsägarna sandat på morgonen och sedan har det regnat och gruset smält igenom isen.

– Så det är inte lätt för dem heller att hålla efter, påpekar Ödmark.

Postlådans placering kan också underlätta arbetet för brevbärarna.

– Har man möjlighet så är bästa platsen att placera lådan på höger sida så att vi kan köra upp direkt intill, säger Lundkvist.

Även själva postutdelningen drabbas vid dåligt väglag. På landsbygden, där sandning eller plogning av vägar ibland kan dröja, kan det i värsta fall innebära inställda postturer.

– Många gånger kanske folk tycker att vi är sena med posten på vintern, säger Lundkvist, men det är vädret som orsakar förseningarna.

På Transportarbetarförbundet uppmanar man arbetsgivarna att ställa in turer när halkan är som värst. Så sent som i måndags halkade en sopåkare i Sundsvall och bröt armen på tre ställen.

– Sedan kan man ta in extrapersonal när man ska ta igen turerna så att det inte blir för stressigt, menar regionala skyddsombudet Hans- Åke Zachrisson.

Mer läsning

Annons